{}

Nieuwe maatregelen bij terugkeer uit landen met code oranje of rood

07 August 2020

Met het oog op een mogelijke toename van patiënten die terugkeren van een (vakantie)reis uit een land of regio waar code oranje of rood geldt, neemt Ziekenhuis Gelderse Vallei aanvullende maatregelen voor de veiligheid van patiënten en medewerkers.

Met deze maatregelen volgt Ziekenhuis Gelderse Vallei de landelijke richtlijn van de rijksoverheid die het dringende advies geeft om na een bezoek aan een land of regio met code oranje of rood 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Aanvullende maatregelen bij afspraken polikliniek, radiologie en bloedprikken

Voor patiënten die terugkeren uit een land of regio waar code oranje of rood geldt en die een afspraak hebben bij een polikliniek, bij radiologie of voor bloedprikken, wordt de afspraak uitgesteld tot na de quarantaineperiode van 14 dagen. Deze regels gelden ook al voor mensen die in thuisquarantaine zitten op last van de GGD, bijvoorbeeld omdat zij nauw contact hebben gehad met een persoon die is besmet met het coronavirus. Indien uitstel van de afspraak vanwege medische redenen niet mogelijk is, worden deze patiënten verplicht een medisch mondneusmasker te dragen.

Aanvullende maatregelen bij ziekenhuisopname

Bij patiënten die moeten worden opgenomen na een bezoek aan een land of regio waar code oranje of rood geldt, worden de volgende maatregelen genomen:

  • Patiënten die bij opname geen corona-gerelateerde klachten hebben, worden binnen de termijn van de 14 dagen quarantaine zekerheidshalve in isolatie behandeld en gecontroleerd op de ontwikkeling van dergelijke klachten. Als zij die klachten ontwikkelen, worden ze getest. Ook draagt het zorgpersoneel bij de behandeling van deze patiënten persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Patiënten die na terugkeer aan deze landen of regio’s moeten worden opgenomen en wel klachten hebben, worden opgenomen en getest in strikte isolatie op een Covid-19 afdeling. Ook als de uitslag negatief is, worden zij gedurende hun opname in isolatie behandeld en gecontroleerd, omdat hun klachten binnen de termijn van 14 dagen mogelijk nog kunnen verergeren en zij alsnog Covid-19 kunnen ontwikkelen. Mocht dit gebeuren, of houden zij na 14 dagen nog klachten, dan worden ze opnieuw getest.

Bezoekers en begeleiders

Voor bezoekers en begeleiders die teruggekeerd zijn uit een land of regio met code oranje of rood geldt dat zij het ziekenhuis niet kunnen bezoeken tot na de quarantaineperiode van 14 dagen. Deze regels gelden ook al voor bezoekers en begeleiders die op last van de GGD in thuisquarantaine zitten, omdat zij nauw contact hebben gehad met een persoon die is besmet met het coronavirus.

De eerdere regels blijven ook van kracht

Net zoals eerder gold, dienen patiënten, begeleiders en bezoekers voorafgaand aan een bezoek aan de hoofdlocatie van het ziekenhuis een aantal vragen te beantwoorden over eventuele corona-gerelateerde klachten. Daaraan zijn nu vragen toegevoegd over eventueel bezoek aan landen of regio’s met code oranje of rood. De vragen kunnen mensen beantwoorden via de digitale coronacheck op de website van het ziekenhuis. Meer informatie op www.geldersevallei.nl/naar-het-ziekenhuis

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules