Nieuws van het KCHL
Ons Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium (KCHL) informeert u graag over: de wijziging in de meting van oestradiol, van meten in plasma naar meten in serum. En over het via ZorgDomein aanvragen van een cortisolbepaling na dexamethason.
Wijziging meting oestradiol
Met ingang van 12 september 2022 wordt oestradiol niet in plasma maar in serum gemeten. Uit onderzoek is gebleken dat de waarden in plasma namelijk onterecht verhoogd kunnen zijn. Hieronder wordt informatie gegeven over de oestradiolbepaling en het effect op de resultaten.
Regelmatig krijgen wij gecombineerde aanvragen van oestradiol, FSH en LH-bepalingen. Voor diagnostiek of voorspelling van de menopauzeleeftijd heeft dit geen meerwaarde.1
Oestradiolmeting in serum in plaats van in plasma
Het meten van oestradiol in serum in plaats van in plasma heeft consequenties voor de oestradioluitslagen; deze uitslagen worden lager.
Uit onderzoek is gebleken dat in plasma mogelijk onterecht verhoogde waarden worden gevonden. De precieze oorzaak is niet bekend.
Ook uit onderzoek vanuit het KCHL blijkt dat de resultaten in serum lager zijn dan in plasma; resultaten in serum zijn gemiddeld 15% lager en gemiddeld 50 pmol/L lager dan in plasma (vergelijking: serum = 0,84 x plasma – 51).
Met deze wijziging komen de patiëntenresultaten in serum ook beter overeen met de gehanteerde referentiewaarden.
Rapportage
Gedurende drie maanden wordt bij elke oestradioluitslag de volgende tekst gerapporteerd: ‘Vanaf 12 september 2022 wordt oestradiol in serum gemeten in plaats van in plasma. De aanvrager is hierover geïnformeerd via e-Medisein.’
Voor vragen kunt u terecht bij de dienstdoende klinisch chemicus via telefoonnummer (0318) 43 5907.
Bron
1. NHG-standaard De overgang, juni 2022
ZorgDomein: aanvragen van een cortisol bepaling na dexamethason
Bij verdenking op het syndroom van Cushing kan op basis van een verhoogd cortisol een korte dexamethason-remmingstest worden uitgevoerd. Hierbij wordt cortisol gemeten nadat de patiënt om 23 uur ’s avonds 1 mg dexamethason heeft ingenomen.1
Huisartsen vragen incidenteel een cortisol aan nadat de patiënt dexamethason heeft ingenomen maar een specifieke aanvraagcode in ZorgDomein ontbreekt. De resultaten worden dan gerapporteerd bij de cortisolbepaling met referentiewaarden passend bij cortisol. Daardoor kan het zowel voor de huisarts, de patiënt en/of het KCHL verwarrend zijn dat het om een ‘cortisol na dexamethason’ gaat.
Om u als huisarts beter tegemoet te komen verzoeken wij u daarom bij het aanvragen van bloedonderzoek bij een cortisol na dexamethason in ZorgDomein als volgt te handelen:
- klik via de alfabetische lijst ‘Overig onderzoek’ aan;
- geef bij ‘Welk onderzoek is gewenst’ de vrije tekst ‘Cortisol na dexamethason’ op.
Op het KCHL zorgen wij er voor dat de bepaling als ‘Cortisol na dexamethason’ wordt aangevraagd. Bij deze bepaling wordt dan de juiste referentiewaarde (<50 nmol/L) gerapporteerd.
Mocht het voorkomen dat de juiste test niet wordt gerapporteerd, dan vragen we u om contact op te nemen met de administratie van het KCHL via (0318) 43 4000. Dan kan dit alsnog worden hersteld.
Voor vragen kunt u terecht bij de dienstdoende klinisch chemicus via telefoonnummer (0318) 43 5907.
Bron
1. NVE Cushing (syndroom), 8 juli 2021