{}

NutriProfiel® ook geschikt voor sporters

18 September 2023

De vitamine-check NutriProfiel® is ook geschikt voor sporters, blijkt uit een onderzoek van Sports Valley (expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei) en Wageningen University & Research (WUR). Bij de vitaminecheck wordt aan de hand van de Eetscore vragenlijst en bloedonderzoek bij vier vitamines (B6, B12, D en foliumzuur) een gepersonaliseerd voedingsadvies opgesteld. Bij sporters wordt ook het mineraal ijzer gecontroleerd en wordt een voedingsadvies gegeven over eiwitinname. Ziekenhuis Gelderse Vallei zet NutriProfiel® al sinds 2015 in voor patiënten, en onderzocht nu de toepasbaarheid voor sporters.

Rieneke Terink, onderzoeker bij Sports Valley: ‘Het onderzoek bestond uit 2 delen. In deel 1 onderzochten we of de Eetscore vragenlijst – die wetenschappelijk getoetst is voor patiënten – ook het voedingspatroon van sporters in kaart kan brengen. In deel 2 onderzochten we of het voedingsadvies de eetgewoonten van de sporters beïnvloedde en hoe tevreden ze waren met NutriProfiel Sport.’

Eetscore vragenlijst brengt ook voedingspatroon sporters in kaart

Uit de uitkomsten blijkt dat de Eetscore vragenlijst ook de voedingsgewoonten van sporters voldoende in kaart kan brengen. Alleen voor de vitamines B12 en D kan het beter, bijvoorbeeld door een vraag toe te voegen over het eten van eieren. Naast de eieren, gaven de sporters zelf ook aan nog wat voedingsproducten te missen, zoals plantaardige zuivel, gedroogd fruit, sportvoeding en zaden, en dat ze eventueel aan kunnen geven wat voor een soort zuivelproducten ze dan nemen. Rieneke: ‘We hebben gekeken of nieuwe voedingsproducten makkelijk toe te voegen zijn, maar dit is helaas niet zo. De formule achter de Eetscore moet dan herschreven worden en de vragenlijst moet opnieuw worden getoetst. Mede omdat de vragenlijst nu het voedingspatroon van sporters ook al voldoende in kaart kan brengen, kiezen we ervoor om het nu (nog) niet aan te passen.’ 

Sporters scoren goed op NutriProfiel®

Uit de uitslagen blijkt dat de sporters al vrij gezond eten en dat er geen grote veranderingen plaatsvinden in het voedingspatroon na 3 maanden. In totaal kunnen er 160 punten gescoord worden in de Eetscore, de sporters scoorden als volgt:

 

1e meting

2e meting na 3 maanden

Mannen

105 ± 21

109 ± 20

Vrouwen

117 ± 13

114 ± 16

Opvallend was dat de mannen beter scoorden op de inname van noten en vis en na 3 maanden meer peulvruchten aten. Vrouwen scoorden beter op het laten liggen van de ‘ongezonde keuzes’ en minder zout en bewerkt vlees binnen krijgen. Na 3 maanden gaven zij aan minder koffie te drinken.  

NutriProfiel Sport krijgt een 7,6

NutriProfiel sluit aan bij de wensen van de sporters en krijgt gemiddeld het cijfer 7,6. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan verbetering te zien in het toevoegen van bepaalde producten, het meten van mineralen en meer vitamines en een nog specifieker advies, afgestemd op hun persoonlijke situatie. Rieneke: ‘We merken dat sporters sowieso al bewuster bezig zijn met goede voeding en daarom ook meer behoefte hebben aan heel specifiek advies. De sporters geven aan dat ze door NutriProfiel® Sport beter inzicht krijgen in hun voedingspatroon en ook beter weten wat ze moeten doen om gezonder te eten. Een mooie volgende stap is om ze te koppelen aan een sportdiëtist.’ Voor veel sporters was het ook een openbaring wanneer er uit het bloedonderzoek een tekort naar voren kwam. Zo hadden 12 sporters een vitamine D tekort en 7 sporters een ferritine tekort.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door

Het onderzoek is onderdeel van de projecten Eat2Move en Papendal Fit Food Meter, beiden financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en ondersteund door Alliantie Voeding in de Zorg. Bij het onderzoek waren betrokken: sportarts Inge Gobes en onderzoekers Rieneke Terink en Mireille Baart van Sports Valley, Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoekers Anne Slotegraaf, Marco Mensink, Floris Wardenaar, Jeanne de Vries, Jacqueline Klein Gunnewiek en Michiel Balvers van Wageningen University & Research.  Dank ook aan J.K.G. en Floris W. voor hun bijdrage aan dit onderzoek.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules