{}

NutriProfiel® ook geschikt voor sporters

19 October 2023

De vitamine-check NutriProfiel® is ook geschikt voor sporters, blijkt uit een onderzoek van Sports Valley (expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei) en Wageningen University & Research (WUR).

Bij de vitaminecheck wordt aan de hand van de Eetscore-vragenlijst en bloedonderzoek bij vier vitamines (B6, B12, D en foliumzuur) een gepersonaliseerd voedingsadvies opgesteld. Bij sporters wordt ook het mineraal ijzer gecontroleerd en wordt een voedingsadvies gegeven over eiwitinname. Ziekenhuis Gelderse Vallei zet NutriProfiel® al sinds 2015 in voor patiënten, en onderzocht nu de toepasbaarheid voor sporters.

Rieneke Terink, onderzoeker bij Sports Valley: ‘Het onderzoek bestond uit 2 delen. In deel 1 onderzochten we of de Eetscore vragenlijst – die wetenschappelijk getoetst is voor patiënten – ook het voedingspatroon van sporters in kaart kan brengen. In deel 2 onderzochten we of het voedingsadvies de eetgewoonten van de sporters beïnvloedde en hoe tevreden ze waren met NutriProfiel Sport.’

Resultaten

Uit de uitkomsten blijkt dat de Eetscore-vragenlijst ook de voedingsgewoonten van sporters voldoende in kaart kan brengen.
NutriProfiel sluit aan bij de wensen van de sporters en krijgt gemiddeld het cijfer 7,6. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan verbetering te zien in het toevoegen van bepaalde producten, het meten van mineralen en meer vitamines en een nog specifieker advies, afgestemd op hun persoonlijke situatie. Rieneke: ‘We merken dat sporters sowieso al bewuster bezig zijn met goede voeding en daarom ook meer behoefte hebben aan heel specifiek advies. De sporters geven aan dat ze door NutriProfiel® Sport beter inzicht krijgen in hun voedingspatroon en ook beter weten wat ze moeten doen om gezonder te eten.’ Voor veel sporters was het ook een openbaring wanneer er uit het bloedonderzoek een tekort naar voren kwam. Zo hadden 12 sporters een vitamine D-tekort en 7 sporters een ferritine-tekort.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door

Het onderzoek is onderdeel van de projecten Eat2Move en Papendal Fit Food Meter, beiden financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en ondersteund door Alliantie Voeding in de Zorg.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules