{}

Onderzoek naar behandeling langdurige slapeloosheid

24 November 2020

Een op de 5 patiënten met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in- of doorslapen heeft vaak negatieve gevolgen, bijvoorbeeld meer medische klachten. Behandeling van slapeloosheid is dan ook belangrijk. Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het AmsterdamUMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch Centrum en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, een wetenschappelijk onderzoek gestart en zoekt hiervoor deelnemers.

Het onderzoek richt zich op de behandeling van langdurige slapeloosheid (minimaal 3 maanden) bij mensen met een medische aandoening of chronische lichamelijke klachten: de TIMELAPSE studie.

Deze studie vergelijkt of bij slapeloosheid een lage dosering amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu de standaard behandeling). Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Deelnemers (18-85 jaar) zijn geschikt als zij minimaal drie maanden kampen met slapeloosheid, bekend zijn met een medische aandoening of chronische lichamelijke klacht (bijv. pijn of tinnitus). Patiënten met hartritmestoornis, ernstige lever- en nierfunctiestoornis, dementie of die psychofarmaca gebruiken (m.u.v. benzodiazepinen) kunnen helaas niet deelnemen aan de studie. Heeft u als zorgverlener een geschikte deelnemer voor deze studie? Verwijs deze dan door naar het slaapwaakcentrum van ZGV o.v.v. TIMELAPSE-studie.

Meer informatie over het onderzoek en de voorwaarden.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules