{}

Onderzoek op IC: leidt VR-bril tot stressvermindering?

08 August 2023

Een IC-opname is stressvol. Het kan leiden tot het Post-Intensive Care Syndrome (PICS). De vraag is welke interventie helpt om PICS te voorkomen. Daarom doet de IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei mee aan een internationale studie van het Erasmus MC naar het effect van Virtual Reality bij ex-IC-patiënten.

Herbeleving

In de Horizon-IC studie wordt het effect van de VR-bril onderzocht op het psychisch herstel van patiënten. De ex-IC-patiënt ondergaat met die bril als het ware nogmaals een IC-opname. Gedurende 10 minuten wordt deze (virtueel) weer de IC opgereden, compleet met bijbehorende geluiden en de professionals van het IC-team. De VR-film is geheel gemaakt vanuit het perspectief van de patiënt en gefilmd op de IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Drie groepen

Naast de betrokken IC-verpleegkundigen is intensivist Barbara Festen de lokale onderzoeker. ‘Patiënten die deelnemen aan deze studie kunnen in 1 van de 3 onderzoeksgroepen terechtkomen. De ‘vroege’ groep krijgt de VR-bril aangeboden als zij na de IC-opname op de verpleegafdeling terecht zijn gekomen, de ‘late’ groep op de IC-nazorgpoli - ongeveer 3-4 maanden na de IC-opname- en de controlegroep krijgt alleen de gebruikelijke IC nazorg.
De studie is afgerond als 300 patiënten in totaal hebben deelgenomen. Op onze IC zijn we er in week 29 mee gestart.’

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules