{}

PCR-test bij kinderen

14 April 2021

Het afnemen van coronadiagnostiek bij kinderen of volwassenen kan een uitdaging zijn. Recent is er in de media aandacht geweest over een aangepaste testmanier voor kinderen. Voor kinderen en volwassenen blijft een gecombineerde keel/nasopharynx-uitstrijk de gouden standaard.

Hetzelfde afnamemedium, andere instructie

Recent verschenen in de media berichten over het gebruik van een ‘kort stokje’ bij kinderen. (Kinderartsen: stap over op kindvriendelijke coronatest met korter stokje) In de praktijk betekent dit dat het reguliere afnamemedium wordt gebruikt maar met een aangepaste instructie.

Vanuit de gouden standaard wordt een nasopharyngeale uitstrijk (achterste neus/ keel-regio) geadviseerd. Echter, een neusuitstrijk van de middelste neusschelpen is net zo betrouwbaar om een hoog besmettelijke patiënt te identificeren, maar geeft vaak minder discomfort. Dit verhoogt de bereidheid tot testen bij kinderen en ouders.

Voorkeur gecombineerde keel/neus-uitstrijk

De voorkeur blijft, ook bij kinderen, een gecombineerde keel/neus-uitstrijk, zeker als er een klinische diagnose van COVID-19 vermoed wordt of bij iemand met langer bestaande klachten waar de virale load lager wordt verwacht. De gecombineerde afname verhoogt de sensitiviteit van de PCR-test. Indien het niet mogelijk is om de gecombineerde uitstrijk af te nemen, kan er gekozen worden voor een keel- en/of neus-uitstrijk.

Instructie neus-uitstrijk

Instructie voor een neus-uitstrijk: schuif de wattenstok circa 2–3 cm (‘mid turbinate’) horizontaal naar binnen en draai de wattenstok rond.

Vragen?

Bij vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts- microbioloog (telefoonnummer (0318) 43 5617 op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 – 17.00 uur.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules