{}

PTNS: nieuwe behandeling voor o.a. ongewenst urineverlies

09 November 2023

Sinds kort heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei voor patiënten die last hebben van ongewenst verlies van urine of ontlasting, of die pijn of moeite hebben met plassen een nieuwe behandeling: PTNS. Bij PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) wordt de onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen.

Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas en darmen geregeld. Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de blaas of kringspier zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie zich kan herstellen.

Juist bij deze klachten ligt vaak nog een taboe op het bespreken ervan en kunnen de klachten behoorlijk beperkend zijn voor het sociaal leven van patiënten. Met deze behandeling hopen we de klachten voor een groot deel weg te kunnen nemen. In principe is de behandeling niet genezend, maar leidt deze wel tot vermindering van klachten. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen.

Verpleegkundigen hebben diverse trainingen gehad, onder andere in het aanprikken. Voor deze behandeling worden patiënten door de hoofdbehandelaar vanuit de chirurgie, MDL of urologie doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Als de patiënt een indicatie heeft voor PTNS bespreekt de hoofdbehandelaar dit met de patiënt. Afhankelijk van de klachten wordt de patiënt behandeld op de poli van MDL, chirurgie of urologie.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules