{}

Parvovirus

27 March 2024

Op dit moment is er een toename van parvovirus-B19-infecties in het land. Dit virus geeft de 5e ziekte bij jonge kinderen gekenmerkt door koorts, uitslag en ‘slapped cheeks’. Parvovirus kan vervelend zijn als primo-infectie in de zwangerschap omdat het ongeboren kind een anaemie kan oplopen. Daarom is bij een zwangere vrouw extra waakzaamheid gewenst rondom deze infectie.

Meer informatie vindt u op: lci.rivm.nl/richtlijnen/parvovirus-b19-infectie

Welke serologie voor welke indicatie?

Als een zwangere contact heeft gehad met iemand met parvovirus dan kan op IgG-antistoffen worden getest om te zien of de vrouw al beschermd is vanuit een doorgemaakte infectie in het verleden.
Aanvraag in ZorgDomein: Parvovirus IgG antistoffen (dit is de standaardaanvraag in ZorgDomein voor verloskundigen).
Dit is ook mogelijk als nabepaling op het PSIE 12 weken-monster; bel het medisch microbiologisch laboratorium (0318 - 43 40 40) voor het verzoek tot een nabepaling indien u dit wenst.

Koortsend ziektebeeld met uitslag, rode wangen en/of anaemie?

Dan is er indicatie om ook IgM-antistoffen te testen naast de IgG-antistoffen; deze infectieserologie diagnostiek is niet aanvraagbaar via de verloskundige portal in ZorgDomein. Neem in dit geval telefonisch contact op met de arts-microbioloog of laat de diagnostiek via de huisarts verrichten. De huisarts vraagt ‘parvovirus screening’ aan in ZorgDomein. Eventueel herhalen we dit onderzoek na 14 dagen indien nog negatieve antistofresponsen worden gevonden.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules