{}

Polikliniek cardiogenetica

13 January 2020

In de polikliniek cardiogenetica werken de cardiologen van Ziekenhuis Gelderse Vallei samen met de afdeling klinische genetica van het UMCU. Patiënten met een genetische hartaandoening kunnen zo dichtbij huis terecht.

Doelgroep voor deze polikliniek zijn patiënten met aanwijzingen voor een genetische oorsprong in de hartspierziekte of ritmestoornissen. Ook familieleden van patiënten met een genetische afwijking kunnen voor screening terecht.

De patiënten worden doorverwezen door de cardioloog wanneer er aanwijzingen zijn voor een genetische oorsprong in de hartproblemen. De klinisch geneticus bespreekt met de patiënt of genetisch onderzoek geïndiceerd is en wat de eventuele consequenties daarvan zijn. Mocht er bij de patiënt een genetische afwijkingen gevonden worden, dan kunnen ook familieleden gescreend worden.

Jan Post is klinisch geneticus bij het UMCU. Hij doet iedere maand spreekuur in Ziekenhuis Gelderse Vallei en richt zich op het familieonderzoek. Patiënten met een genetische aandoening krijgen een brief mee voor familieleden, om mee te nemen naar hun eigen huisarts.

Voordeel voor de patiënt is dat hij niet naar een academisch centrum hoeft maar dichtbij huis terecht kan.

Voor deze polikliniek kan de huisarts in Zorgdomein verwijzen naar de cardioloog, deze verwijst indien nodig naar de klinisch geneticus.

Op de foto vlnr: Jan Post (klinisch geneticus UMCU), Renate Kemperman (polikliniekassistent), Thomas Oosterhof (cardioloog)

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules