{}

Project kunstmatige alvleesklier

15 December 2020

Ziekenhuis Gelderse Vallei doet mee aan een project van Inreda Diabetic en zorgverzekeraar Menzis. Aan dit project kunnen vanuit ons ziekenhuis 10 patiënten met diabetes type 1 deelnemen.

Deze patiënten mogen gedurende een half jaar de kunstmatige alvleesklier: de Inreda AP, gebruiken. De verwachting is dat met de Inreda AP de glucosewaarden van patiënten stabieler blijven, met minder ziekenhuisopnames en minder complicaties als gevolg en een betere kwaliteit van leven.

De patiënten die mogen starten met de Inreda AP hebben diabetes type 1 en grote problemen om hun bloedsuikerspiegel te regelen. Er zijn inmiddels meerdere studies gedaan met de Inreda AP. Hierbij bleek dat de glucosewaarden stabieler blijven dan wanneer de mensen zelf meten en insuline toedienen.

Hoe werkt de Inreda AP?

De kunstmatige alvleesklier werkt met twee draadloze sensoren die voortdurend de bloedglucosewaarden meten. Zijn de waarden te hoog, dan dient de Inreda AP via een van de twee infusiesets het lichaam insuline toe. Zijn de waarden te laag, dan krijgt de patiënt via de andere infusieset glucagon toegediend. De kunstmatige alvleesklier rekent zelf uit hoeveel van welk hormoon moet worden toegediend. Het systeem leert van alle gegevens die worden verzameld, waardoor het apparaat zich continu steeds beter aanpast aan de patiënt.

Hoe gaat het project in zijn werk?

Het project met de Inreda AP start landelijk in november bij 100 volwassenen met diabetes type 1. Dit doet Inreda samen met zorgverzekeraar Menzis en 5 ziekenhuizen, waaronder dus ook Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ons ziekenhuis doet mee met 10 patiënten. Internisten en diabetesverpleegkundigen van de ziekenhuizen selecteren patiënten die in aanmerking komen en verzekerd zijn bij Menzis.

Patiënten die belangstelling hebben en voldoen aan de criteria kunnen zich via dit formulier aanmelden bij hun internist en/of diabetesverpleegkundige.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules