{}

Promotie op ‘Effect of exercise on micronutrient status and stress and immune response’

06 November 2020

Praktijkonderzoekster Rieneke Terink heeft op 4 november haar proefschrift ‘Effect of exercise on micronutrient status and stress and immune response’ verdedigd. In haar 4 jaar durende onderzoek binnen Eat2Move heeft ze verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de micronutrientstatus tijdens (herhaalde) training(en) en naar het effect van inspanning op de stress- en immuunreactie en of voeding hier een invloed op heeft.

Vierdaagse onderzoek

Magnesiumlevels

Bij het eerste onderzoek werd gekeken naar de impact van inspanning op de variatie in magnesiumlevels in het bloed, hieruit komt naar voren dat inspanning inderdaad een effect heeft op de magnesiumlevels, maar wat als dit meerdere dagen achtereen gebeurt? Daarvoor deed Rieneke een studie tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Bij ouderen (boven de 80 jaar) werd vlak voor en tijdens de vierdaagse bloed afgenomen. De resultaten lieten zien dat de magnesiumlevels de eerste dag flink laag waren, maar de daaropvolgende dagen was er geen verlaging meer te zien. Na inspanning leken de levels wel suboptimaal, maar de ouderen hadden hier geen last van.

IJzerniveau en cytokines

Bij een andere groep vierdaagse wandelaars deed Rieneke onderzoek naar het ijzerniveau. Hier zag ze een effect van de inspanning op de ontstekingsreactie. Dit leidde tot een vervolgonderzoek. Daarbij kwamen de cytokines aan bod. Uit dit onderzoek bleek dat de eerste wandeldag een flinke stijging in cytokines veroorzaakt, maar dat vanaf dag 2 deze stofjes afnemen en vervolgens stabiel blijven. Dit suggereert dat het lichaam zich snel kan aanpassen aan een dergelijke inspanning.

Effecten laag en hoog koolhydraatdieet

Tot slot onderzocht Rieneke de effecten van een kort- en lange termijn dieet laag in koolhydraten (een ketogeen dieet), op de stress en immuunreactie. In vergelijking met de effecten van een hoog koolhydratendieet. De resultaten van dit onderzoek lieten zien dat het lichaam zich metabool gezien snel kan aanpassen aan een laag koolhydraatdieet, oftewel het lichaam kan snel overschakelen op vetten in plaats van koolhydraten als brandstof. Maar dit laag koolhydraatdieet veroorzaakt op korte termijn wel een enorme stressreactie in het lichaam. Na langere tijd op het dieet is de stressreactie een stuk lager. De sporters die deelnamen aan het onderzoek presteerden wel een stuk slechter op een fietstest die werd gedaan tijdens het laag koolhydraatdieet in vergelijking tot de fietstest die werd gedaan tijdens het hoog koolhydraatdieet. Metingen naar de immuunrespons lieten zien dat de fietstest, meer nog dan het dieet, veranderingen veroorzaakte in celdeling, homing en celaantallen.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules