{}

Regenboogspeldje bij urologie geeft aan: iedereen is welkom

09 August 2022

Het bespreken van seksualiteit in de behandelkamer is een belangrijk onderdeel binnen de urologie, maar juist dit onderdeel ligt soms erg gevoelig bij een deel van de patiënten. Met het regenboogspeldje geeft de afdeling LHBTIQ+-patiënten de mogelijkheid én het gevoel om open over hun seksualiteit en intimiteit te kunnen praten.

Veel ziekten en behandelingen kunnen een negatief effect hebben op seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld homo- of biseksuele mannen met prostaatkanker kunnen tegen specifieke problemen aanlopen. Juist daarom bespreekt de afdeling urologie het onderwerp seksualiteit en intimiteit proactief met haar patiënten. We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons gehoord en gezien voelt.

Regenboogspeldje

Het kan voor LHBTIQ+-patiënten soms extra lastig zijn om over hun seksualiteit en intimiteit in de behandelkamer te praten. Om goede zorg te kunnen bieden, is het belangrijk dat alle patiënten zich altijd veilig voelen om over hun seksualiteit en intimiteit te kunnen praten, het regenboogspeldje kan daarbij helpen. Het speldje wordt door de urologen, physician assistant en de verpleegkundig specialist gedragen en geeft de LHBTIQ+-patiënten de mogelijkheid én het gevoel om open over hun seksualiteit en intimiteit in de behandelkamer te kunnen praten.

Ervaring uit de praktijk

Machteld Molkenboer-Oortwijn is verpleegkundig specialist bij de polikliniek urologie en initiatiefnemer van het regenboogspeldje. ‘Ik krijg regelmatig homoseksuele patiënten in de behandelkamer, maar het is voor hen soms lastig om te bepalen of ze met mij over hun homoseksualiteit en de problemen die ze door een behandeling ondervinden, kunnen praten. Voor mijn gevoel moest en kon dit echt anders. Ik kwam op het idee om een regenboogspeldje te gaan dragen. Sindsdien is het voor LHBTIQ+ patiënten gemakkelijker om het gesprek over seksualiteit en intimiteit met mij aan te gaan. Ik krijg tegenwoordig veel mooie en vooral begripvolle reacties van patiënten en hun partners. Het valt in positieve zin bij de doelgroep op. Het speldje wordt door de afdeling urologie toegejuicht en door de behandelaars gedragen.’


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules