{}

Regionale (zorg)netwerken dragen bij aan betere voedingszorg hartpatiënten

20 October 2022

Samen met Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, UMC Utrecht en eerstelijns diëtisten uit de regio voert Alliantie Voeding in de Zorg het Voed Je Beter-project uit. Dit project meet de langetermijneffecten van een gezond eetpatroon van hartpatiënten.

Gezond eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) is voor iedereen belangrijk, omdat het onder andere de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten vermindert. Maar heeft gezonde voeding ook een positief effect op mensen die al onder behandeling voor hart- en vaatziekten zijn? Daar wordt in het Voed Je Beter-project onderzoek naar gedaan. ‘Mensen gaan onder persoonlijke begeleiding door een diëtist uit de buurt in kleine en zelf opgestelde stapjes aan de slag met gezonder eten volgens de RGV,’ legt Ilse Evers uit, die op dit project promoveert. Ze kijkt meteen of deze aanpak ervoor zorgt dat mensen hun gezondere eetpatroon kunnen volhouden, want dat blijkt vaak lastig te zijn. Ook onderzoekt Ilse met haar team wat de effecten van gezonder eten zijn op de brede gezondheid, waarbij ze niet alleen inzoomt op de ziekte en bijbehorende risicofactoren als hoge bloeddruk en cholesterolniveaus, maar bijvoorbeeld ook op slaap en beweging.

Regionale samenwerking

De regionale samenwerking tussen ziekenhuizen, eerstelijns diëtisten, de universiteit en met een Arnhemse voetbalclub is uniek aan het Voed Je Beter-project. Zo krijgen mensen die onder behandeling zijn voor hart- en vaatziekten via Rijnstate of Ziekenhuis Gelderse Vallei een uitnodiging om deel te nemen aan het project. Ook een tiental diëtistenpraktijken begeleidt een half jaar lang patiënten binnen het project.

Kleine stapjes

Om te vergelijken wat het Voed Je Beter-project voor effect heeft volgt de helft van de beoogde 144 deelnemers standaardzorg, de andere helft krijgt een half jaar lang persoonlijk voedingsadvies door een diëtist in de buurt. Samen met de diëtist kijken patiënten wat ze in kleine stapjes aan hun voedingspatroon kunnen verbeteren en waar ze naartoe werken. De inclusie is afgerond en volgend jaar hopen we resultaten terug te koppelen naar de regio.

Effect meten

Alle deelnemers ondergaan vier meetmomenten, verspreid over een jaar. Zo vindt elke drie maanden een lichamelijke meting plaats waarbij de bloeddruk, gewicht en buikomvang worden gemeten. Ook wordt bloed- en urineonderzoek gedaan. Deelnemers meten zelf ook een week lang dagelijks een aantal keer hun bloeddruk. De bredere gezondheid wordt via vragenlijsten uitgevraagd, waarbij zaken als angst en stress, slaap, beweging, werkvermogen en zorggebruik meegenomen worden.

Doelen

‘We hopen dat de onderzoeksresultaten bijdragen aan de onderbouwing van voedingsrichtlijnen en geïmplementeerd worden in de klinische praktijk. Daarbij helpt het dat we nauw verbonden zijn met de praktijk via de samenwerking met zorgprofessionals,’ aldus Evers.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules