{}

Resultaten Covid-onderzoek over reuk bekend

25 November 2022

Vorig jaar startten onderzoekers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Deze week werden de eerste resultaten gepubliceerd in BMC Medicine.

De resultaten van één van deze onderzoeken – de COCOS-studie - laten zien dat er geen grotere verbetering in de reuk is bij patiënten die zijn behandeld met prednisolon ten opzichte van de patiënten die een placebo kregen. Wel is te zien dat de reuk van beide groepen patiënten vanzelf blijft verbeteren, ook lang nadat de coronabesmetting heeft plaatsgevonden.

Reuk herstelt vanzelf

In het door ZonMW gefinancierde onderzoeksproject ‘Sniffing out COVID’ lopen verschillende onderzoeken, onder andere naar het verloop van reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19 en of reuk en smaak vanzelf weer (deels) terugkeren (COVORTS-studie). Het onderzoek waarbij werd getoetst of prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie (COCOS-studie), is inmiddels afgerond. Nu de resultaten bekend zijn, komt er een vervolg. Digna Kamalski, de KNO-arts bij UMC Utrecht die de studie heeft geleid: ‘We hebben alle patiënten uitgenodigd om na 1 jaar nogmaals te meten, we zijn namelijk erg geïnteresseerd te weten of deze verbetering aanhoudt.’

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van UMC Utrecht, Wageningen University & Research, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl. Vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn KNO-arts dr. Wilbert Boek en onderzoeker dr. Elbrich Postma betrokken.

Publicatie

Publicatie in BMC Medicine: Prednisolone does not improve olfactory function after COVID-19; a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

Het Reuk- en smaakcentrum

Het Reuk- en smaakcentrum is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Binnen het centrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen. Het Reuk- en smaakcentrum biedt patiënten informatie, diagnose en eventuele behandeling. Vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde en radiologie betrokken.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules