{}

Scabiës PCR

09 February 2023

Vanaf heden is een direct PCR-test op DNA van scabiës (schurftmijt) beschikbaar in ons laboratorium.

Klinische diagnose

In veel gevallen stelt de dermatoloog de diagnose scabiës op basis van het klinisch beeld van de patiënt. Met behulp van een dermatoscoop kunnen klassieke scabiësafwijkingen zoals graafgangetjes worden opgespoord (delta sign). Helaas wisselt het klinisch beeld sterk en zijn de graafgangetjes soms lastig te herkennen. In de praktijk kan het daarom lastig zijn om de diagnose te stellen.

De scabiës-PCR biedt uitkomst bij patiënten bij wie twijfel bestaat of er sprake is van een scabiës-infectie. Daarnaast kan de PCR ook worden ingezet als een minder geoefende arts de diagnose scabiës moet stellen, het vervangt niet een consult van een ervaren dermatoloog.

Materiaal voor onderzoek

Verzamel meerdere huidschilfers (minimaal 5, ongeveer 1 vierkante centimeter) in een steriele universeel container (potje met witte dop zonder inhoud).
Indien er ook een schimmelkweek gewenst is, lever dan een aparte universeel container in voor dat onderzoek met huidschilfers.

Doorlooptijd en aanvragen

In verband met de voorbehandeling is de doorlooptijd ongeveer 4 dagen. De scabiës-PCR is aan te vragen via ZorgDomein.

Achtergrond scabiës

Scabiës is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de schurftmijt (Sarcoptes scabiei). De vrouwelijke mijten graven gangetjes in de hoornlaag van de huid van de gastheer waarin ze eitjes leggen. Door de afweerreactie van het menselijk lichaam tegen de uitwerpselen van de schurftmijt kan jeuk, roodheid, blaasvorming en schilfering optreden.

Meer achtergrondinformatie 


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules