{}

Spiraalscoop maakt darmonderzoek bij elke patiënt mogelijk

09 August 2022

Het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt sinds juli met de spiraalscoop. Als expertisecentrum voert het DLC dagelijks wel 40 scopieën uit. Met de nieuwe spiraalscoop duurt het onderzoek korter en is het risico op complicaties kleiner.

Philip Bos en Jeroen van Bergeijk, maag-darm-leverartsen bij Ziekenhuis Gelderse Vallei werken met de spiraalscoop, en merken grote verschillen ten opzichte van de ballonscoop die voorheen gebruikt werd. Deze scoop werd ingezet bij verdenking op afwijkingen, diep in de dunne darm. Alleen kon een onderzoek van de hele dunne darm wel uren duren, dit kan nu in slechts 30 minuten. ‘Met deze spiraalscoop kunnen we de gehele dunne darm bereiken maar ook moeiteloos de meest moeilijke dikke darmen inspecteren. Ook poliepen die voorheen lastig te bereiken waren, zijn met de spiraalscoop makkelijk te verwijderen.’

Voorheen was soms een CT-scan nodig bij ontoegankelijke darmen. Nu kan elke patiënt, verwezen vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker, op deze manier onderzocht worden met een scopie.

Groot darmkankerscreeningscentrum

Patiënten kunnen in het DLC terecht voor specialistische, innovatieve zorg op het gebied van darm- en leverziekten en de screening voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het DLC is één van de grootste darmkankerscreeningscentra van Nederland. Het scopiecentrum heeft zeven moderne behandelkamers waar jaarlijks zo’n 9.000 maag- en darmonderzoeken worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat deze onderzoeken in een veilige omgeving worden uitgevoerd door ervaren MDL-artsen, endoscopieverpleegkundigen en sedationisten. In april 2022 behaalde het DLC het HKZ-certificaat “Patiëntveiligheid voor endoscopieafdelingen”. Dit betekent dat het ziekenhuis de kwaliteit en veiligheid van de zorg optimaal waarborgt, de patiënt centraal stelt en haar zorg- en dienstverlening voortdurend verbetert.


Meer informatie over het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules