{}

Stand van zaken opvang covid-patiënten

06 November 2020

Afgelopen week is binnen ZGV het aantal bedden voor covid-patiënten in de kliniek opnieuw opgehoogd. Dit is gedaan op verzoek van het ROAZ. Er zijn nu 30 klinische bedden en 7 IC-bedden beschikbaar voor patiënten met covid-19. Bovenop de klinische bedden, hebben we een aantal overloop-bedden om patiënten te kunnen opvangen en daarna te kunnen overplaatsen naar een ziekenhuis met voldoende ruimte in hun beddenhuis of naar de VVT. Deze overloopcapaciteit is nodig om opnamestops bij de SEH zoveel mogelijk te voorkomen.

Binnen het ROAZ is een verdeelsleutel tussen de ziekenhuizen afgesproken om met elkaar voldoende covid-zorg mogelijk te maken. Dagelijks worden patiënten overgeplaatst om ruimte te maken of worden patiënten overgenomen van andere ziekenhuizen. Afgelopen week was de toename van het aantal covid-patiënten per dag hoog en konden wij geen patiënten overnemen van andere ziekenhuizen. 

De verwachting is dat we de piek in opnames nog niet hebben bereikt. We worden vanuit het ROAZ gevraagd om, gelijkelijk verdeeld in de regio, meer capaciteit te gaan leveren. We doen dat proportioneel ten opzichte van de andere ziekenhuizen in de regio.

Om de covid-zorg te kunnen leveren hebben we de reguliere zorg moeten afschalen. Dit is een continue evenwichtsoefening. De personele inzet voor covid is fors hoger. In de polikliniek gaat nog veel zorg door, deels via beeldbellen en telefonisch maar ook fysiek is het op een veilige manier mogelijk om gezien te worden in het ziekenhuis. Bij de planning van de operaties hebben we rekening gehouden met teruggang in aantal bedden in de kliniek. De percentages vallen nu nog binnen de 20% a 25% afschaling.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules