{}

Start interventiestudie naar rol gezonde voeding bij diabetes type 2

20 October 2022

Voeding en leefstijl hebben grote invloed op diabetes type 2, maar wat de beste aanpak is, is onduidelijk. Daarom start Wageningen University & Research samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei een persoonsgerichte interventiestudie. Hiervoor worden volwassenen gezocht met diabetes type 2 die mee willen doen aan een voedingsonderzoek. Wellicht iets voor één van uw patiënten?

Een gezond eetpatroon heeft een bewezen gunstig effect op ziekteverloop van diabetes type 2. Over het algemeen betekent dit een eetpatroon met minder verzadigd vet, zout, zo weinig mogelijk alcohol en meer onverzadigd vet en vezelrijke koolhydraten. Deze adviezen zijn in lijn met de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) zoals die ook voor mensen zonder diabetes gelden. Er is echter nooit onderzocht wat de brede gezondheidseffecten van die RGV zijn voor mensen met diabetes type 2. Zo weten we eigenlijk niet of we hiermee hart- en vaatziekten bij diabetes kunnen voorkomen of wat de langetermijneffecten zijn.

Iris van Damme onderzoekt de effecten van een voedingsinterventie op lange termijn. Ze combineert daarbij bestaande kennis over effectieve gedragsveranderingsstrategieën en gezonde voeding voor mensen met diabetes type 2.

Persoonsgerichte aanpak

Van Damme zoekt in totaal 156 deelnemers met diabetes type 2, waarvan de helft zes maanden lang persoonsgericht voedingsadvies van een diëtist krijgt naast reguliere zorg. De andere helft blijft de standaardzorg volgen. Hoeveel gesprekken er plaatsvinden en wat deelnemers precies voor adviezen krijgen, hangt af van de persoonlijke behoefte. Die persoonsgerichte aanpak is meteen een belangrijk onderdeel van de studie.

Effectonderzoek

In de interventie proberen diëtisten vooral de vezelinname van onderzoeksdeelnemers te verhogen. Als mensen meer vezels gaan eten houden ze zich meer aan de RGV, want vezels zitten in veel gezonde producten. Daarnaast heeft grotere vezelinname een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.

Om het effect van de interventie te meten gebruikt Van Damme drie meetmomenten: vóór de interventie, na zes maanden wanneer de interventie is gestopt en na een jaar na start van het onderzoek. De verandering in voedingspatroon meet Iris met Eetscore en Traqq.
De lichamelijke effecten worden onderzocht met bloed- en urineonderzoek, maar ook gewicht, fysieke fitheid, veranderingen in slaap en de hoeveelheid vet in de spieren worden bekeken. De belangrijkste uitkomstmaat is het risico op hart- en vaatziekten, waarvoor naar veranderingen in het LDL-cholesterol, HbA1c en systolische bloeddruk wordt gekeken.

Deelnemers gezocht

Heeft u een patiënt die hieraan mee zou kunnen doen? Wilt u dan het onderzoek onder de aandacht brengen van de patiënt? Bijvoorbeeld met behulp van de flyer (pdf, 429 KB)


Bron:
Alliantie Voeding in de Zorg 


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules