{}

Stoppen-met-Roken-consulent in Ziekenhuis Gelderse Vallei

28 May 2021

Recent heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei een Stoppen-Met-Roken(SMR)-consulent aangesteld. Deze consulent helpt patiënten van het ziekenhuis de weg te vinden naar de juiste stoppen-met-roken-zorg in de regio.

Ziekenhuis Gelderse Vallei wil patiënten die medisch specialistische zorg nodig hebben en bij wie het stoppen met roken het effect van de behandeling verbetert, helpen om te stoppen.

Stoppen-met-Rokenconsulent

Het ziekenhuis heeft een Stoppen-Met-Roken(SMR)-consulent aangesteld. De consulent werkt voor de patiënten van het ziekenhuis. Medisch specialisten, verpleegkundigen en anderen in het ziekenhuis kunnen patiënten doorverwijzen naar de SMR-consulent.

Birgit Dalhuijsen is de SMR-consulent in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij vertelt: ‘Als mensen naar het ziekenhuis moeten voor behandeling zijn zij extra gemotiveerd om te stoppen met roken. In de regio zijn er verschillende vormen van stoppen-met-roken-zorg die patiënten hierbij kunnen helpen. Ik help de mensen, door in gesprek te gaan met elkaar, de zorg te vinden die het beste bij hen past. Bijvoorbeeld een groepscursus, online hulp, medicatie of een app.’

Samenwerking

‘Ik ga veel samenwerken met de artsen, verpleegkundigen en leefstijlcoaches in ons ziekenhuis maar ook met de huisartsen en praktijkondersteuners in onze regio. Zij spelen een belangrijke rol in de ondersteuning bij het stoppen met roken. En uiteraard werk ik samen met de aanbieders van stoppen-met-roken-zorg’, vertelt Dalhuijsen. ‘Daarnaast heb ik contact met het Trimbosinstituut. Samen gaan we de stoppen-met-roken-zorg in onze regio in kaart brengen en toegankelijk maken. Zodat mensen die willen stoppen met roken daarbij de goede hulp krijgen.’

Uniek

Ziekenhuis Gelderse Vallei is vrij uniek met deze zorg. Het past heel goed bij de aandacht die het ziekenhuis heeft voor gezonde leefstijl en preventie. Zo biedt het ziekenhuis door goede regionale samenwerking, patiënten hulp om gezonder te leven. Door middel van stoppen met roken, maar ook door consulten bij een leefstijlcoach aan te bieden en te helpen bij meer te bewegen, gezonder te gaan eten, beter te slapen.

Proef

Vooralsnog is deze nieuwe functie een proef, na een jaar wordt bekeken of deze functie blijft bestaan. We doen dit project samen met Menzis en het komt voort uit de samenwerking in de Coalitie Preventie.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules