{}

Toegangstijden bloedafnamelab worden korter

19 October 2023

Om de toegangstijden bij het bloedafnamelab te verkorten, start Ziekenhuis Gelderse Vallei met een nieuwe werkwijze. Deze biedt grote voordelen voor patiënt en verwijzer.

Als er bij een patiënt op korte termijn bloed moet worden geprikt, kan hij/zij vanaf 1 november voor dezelfde dag of binnen enkele dagen - afhankelijk van de urgentie - digitaal een afspraak maken in MijnZGV of telefonisch via de patiëntenservice. Uiteraard nadat de verwijzer een (reguliere) aanvraag heeft gedaan in ZorgDomein.

Korte toegangstijden

Om de toegangstijd te verkorten, worden het aantal agendaplekken per dag verhoogd. Dit kan door meer patiënten per uur te prikken en meer personeel in te zetten. Ook komen er verschillende soorten agendaplekken: voor patiënten die nuchter moet worden geprikt, voor kinderen, semispoed en spoed.

Een belangrijk punt hierbij is dat de labaanvraag niet onterecht de status ‘spoed’ (CITO) krijgt. Want onterechte CITO’s brengen de zorg aan de spoedpatiënt in het gedrang omdat deze langer moet wachten. Daarom kunnen in het nieuwe systeem geen spoedaanvragen worden gepland.

CITO-bloedonderzoek

Voor patiënten die met spoed (binnen een uur) geprikt moeten worden vanwege een levensbedreigende situatie maakt de aanvrager een CITO-aanvraag aan in ZorgDomein en neemt contact op met de dienstdoende klinisch chemicus (0318-43 5907). Deze meldt de patiënt aan bij de dagcoördinator van het lab. De laborder voor deze patiënten krijgt de status ‘CITO’. De patiënt meldt zich in Ede aan bij het afnamelab bij de aanmeldzuil en bij de balie en wordt daar dan met voorrang geholpen. De codering CITO houdt ook in dat afnamemateriaal met voorrang verwerkt wordt in de analyse.

Geen afspraak?

Een patiënt die toch zonder spoed en zonder afspraak bij het afnamelab komt, kan bij de balie van het afnamelab alsnog een afspraak maken. De patiënt krijgt dan te horen hoe laat hij/zij aan de beurt is. Dit zal maximaal binnen een uur zijn. De patiënt kan er ook voor kiezen om kiezen een afspraak te maken voor een later moment.

Heeft u hierover vragen? Deze kunt u stellen aan Marijke Elsinghorst, afdelingsmanager laboratoria, tel (0318) 43 5942.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules