{}

Update antigeensneltesten voor screening SARS-CoV-2

14 April 2021

In de verschillende media zijn veel berichten over SARS-CoV-2 sneltesten (antigeentesten) verschenen. Deze testen worden steeds meer ingezet en zijn zelfs vanaf 31 maart 2021 voor de consument te verkrijgen (o.a. bij apotheken).

Betrouwbaarheid sneltesten

De gevoeligheid van deze testen ligt rond de 70% gedurende de eerste 6 dagen van de infectie. Hierna daalt de gevoeligheid omdat de virale load in de bovenste luchtweg daalt. Inmiddels zijn er meer data beschikbaar en worden deze testen wat breder ingezet. Hierin wordt het bovenstaande bevestigd en daarom is in het ziekenhuis een PCR-test als standaard behouden. De testen zijn dus vooral bedoeld om mensen, die recent besmet zijn en net klachten ontwikkelen en een hoge load aan virus uitscheiden, snel te kunnen opsporen. Voor diagnosestelling bij langer bestaande ziekte zijn ze niet geschikt.

De sneltesten worden nu bijvoorbeeld ingezet bij het testen van medewerkers. Dit gebeurt ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ook sommige GGD-teststraten werken aanvullend met een SARS-CoV-2 sneltest. De verwachting is dat het gebruik van deze testen een vlucht gaat nemen. Zeker nu deze beschikbaar zijn voor de consument.

Een kanttekening die gemaakt moet worden is dat niet alle antigeensneltesten, die op de markt zijn, een goede sensitiviteit hebben. Meer informatie over goedgekeurde testen en de interpretatie van uitslagen zie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten-en-het-coronavirus

Belang juiste afname

Voor een betrouwbare uitslag is het van belang dat het testmateriaal op de juiste wijze is afgenomen. Voor de instructie verwijzen wij u naar de leverancier van de sneltest.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules