{}

Vernieuwing PCR-testen gastro-intestinale infecties

07 April 2023

Binnenkort vernieuwt het medisch microbiologisch laboratorium de PCR-panels op feces zodat wij kunnen blijven voldoen aan de Europese IVDR-wetgeving. Tegelijk hebben wij kritisch gekeken naar de testpakketten en dit heeft enkele wijzigingen tot gevolg.

Beëindiging diagnostiek naar Dientamoeba fragilis

Het beeld van de parasiet Dientamoeba fragilis als veroorzaker van diarree of buikklachten is het afgelopen decennium veranderd. Wij zien deze parasiet niet langer als veroorzaker van gastro-intestinale klachten omdat kolonisatie met D.fragilis ook veelvuldig wordt gezien in de asymptomatische populatie. Uit verschillende studies blijkt dat in Nederland 40% van de gezonde jonge kinderen positief test voor deze parasiet.
Binnenkort zal dit onderzoek dus niet meer aanvraagbaar zijn in ons laboratorium en worden ook de (papieren) aanvraagformulieren herzien.

Aanpassing STEC-diagnostiek

Indien u denkt aan een shiga-toxine producerende E. coli (STEC)-infectie bij bijvoorbeeld een patiënt met bloederige diarree zullen wij een gecombineerde toxine PCR uitvoeren die zowel het Stx1- als het STtx2-gen detecteert. Als deze screening positief is, volgt de volgende werkdag een reflexbepaling om het type toxine te onderzoeken. Daarnaast gaan wij de eaeA-bepaling zelf verrichten zodat we u ook meteen advies kunnen geven betreffende de meldplicht.
U ontvangt van ons in één keer de totaaluitslag inclusief het advies betreffende de meldingsplicht.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules