{}

Vezels voor operatie: meer dan een onderbuikgevoel?

10 August 2021

Mensen die meer vezels eten lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De bevindingen kunnen benut worden in de ontwikkeling van programma’s die bijdragen aan een beter herstel en minder complicaties bij patiënten met dikkedarmkanker.

Voor gezonde mensen is het advies om dagelijks 30-40 gram voedingsvezels te eten om de darmen gezond te houden. Een goede darmgezondheid wordt in verband gebracht met minder complicaties na een operatie. ‘Heel simpel gedacht: hoe gezonder je darm is, hoe beter die zich kan verdedigen tegen infecties of andere problemen. Een patiënt met een gezondere darm komt mogelijk beter door een operatie heen’, vertelt Dieuwertje Kok, onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR).

Groot onderzoek

‘Niet eerder is op zo’n grote schaal gekeken naar het verband tussen vezelinname en complicaties,’ legt Kok uit. Ze gebruikte gegevens van 1.399 patiënten uit de COLON-studie, een onderzoek van WUR dat de relatie tussen voeding en leefstijl en het ziekteverloop van dikkedarmkanker onderzoekt. Deze patiënten zijn geworven in elf ziekenhuizen in Nederland, waaronder Ziekenhuis Gelderse Vallei. De onderzoekers beoordeelden met behulp van een vragenlijst over voedselfrequentie hoeveel vezels die patiënten gemiddeld per dag aten in de maand voor operatie. Uit de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), een kwaliteitsregistratiesysteem waar alle ziekenhuizen in Nederland gegevens over darmkankerchirurgie in bijhouden, werden gegevens over complicaties verzameld.

Minder complicaties

Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van voedingsvezels geassocieerd is met een lager risico op algemene complicaties en chirurgische complicaties. Er was geen verband met naadlekkage, mogelijk omdat die groep patiënten te klein was. De associatie was dusdanig sterk dat deze ook aantoonbaar bleef nadat er rekening was gehouden met andere factoren zoals leeftijd en geslacht, roken en verdere gezondheid van de patiënt.

Het vervolg

De resultaten bieden veel mogelijkheden tot vervolgonderzoek. Omdat het een observationele studie was, kon alleen worden vastgesteld dát er een verband was. Of en hoe vezelinname voor de operatie kan bijdragen aan het verlagen van het risico op complicaties - dat moet vervolgonderzoek uitwijzen. ‘We weten nog niet of het haalbaar is om de vezelinname vlak voor de operatie te verhogen en of dat veilig is voor de patiënt. We willen nu bekijken of we een interventiestudie kunnen uitvoeren om te onderzoeken of het echt werkt als we mensen meer vezels geven voor hun operatie.’ Kok neemt nu ook het verband tussen vezelinname en complicaties mee in een ander onderzoek: de CHEMI-studie. Hierin onderzoekt ze de verandering van samenstelling van de microbiota tijdens de behandeling van dikkedarmkanker. ‘De CHEMI-studie is een kleinere studie met veel biologische monsters waardoor we meer in diepte kunnen kijken wat er gebeurt.’ Uiteindelijk hoopt Kok dat haar onderzoek ten goede komt aan de patiënt: ‘Deze bevinding kan belangrijke aanknopingspunten bieden voor prehabilitatieprogramma’s die patiënten fit moeten maken voor de operatie.’

Bron: www.alliantievoeding.nl/nl/actueel/vezels-voor-operatie-meer-dan-een-onderbuikgevoel


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules