{}

Voeding, bewegen en slaap toepassen in de behandeling

04 July 2023

Door voeding, bewegen en slaap onderdeel te maken van de zorg worden behandelingen effectiever, herstelt de patiënt sneller en voelt hij zich beter. Het ziekenhuis ontwikkelt hulpmiddelen om zorgverleners te ondersteunen bij het toepassen hiervan in de behandeling.

Hulpmiddelen op het gebied van voeding, bewegen en slaap die ook in de eerstelijn kunnen worden gebruikt:

Ook kunnen patiënten met specifieke zorgvragen op gebied van voeding, bewegen en slaap in het ziekenhuis terecht. Bijvoorbeeld:

  • Voor kinderen met overgewicht en hun ouders zijn er de behandelprogramma’s: AanTafel (3-11 jaar) en Basta (8-11 jaar) en Toppers (12-17)
  • Voor mensen met stoornissen in het reuk en smaakvermogen is er het Reuk en Smaakcentrum 

Op de verpleegafdeling

Voor patiënten op verpleegafdelingen en de dagbehandeling is een apart project gestart. Dit project richt zich naast hulpmiddelen ook op de (klinische) omgeving. Het doel is een helpende omgeving te maken die aansluit bij goed eten, voldoende bewegen en goed slapen. Verpleegkundige Jantine Musiiwa-van Dam, werkzaam op de verpleegafdeling oncologie/mdl/chirurgie, vertelt er meer over.
Zij zit samen met 3 andere collega’s in de werkgroep Voeding, bewegen en slaap van de afdeling buikchirurgie. ‘We overleggen regelmatig om te kijken wat we nog kunnen verbeteren op de afdeling. Sowieso zien we onszelf als ambassadeurs van voeding, bewegen en slaap. We dragen het uit op de afdeling en brengen regelmatig iets onder de aandacht, zoals de beweegmeter. Door het te bespreken met onze collega’s, het op te nemen in de afdelingsnieuwsbrief of door het organiseren van leuke activiteiten. Er is al veel gebeurd, de eiwitinname uit de voedingslijst wordt gerapporteerd, deze bespreken we met patiënt zodat deze meer inzicht krijgt. Daarnaast piepen de pashouders bijvoorbeeld niet meer zodat patiënten minder last hebben van het geluid en de tijden waarop het licht aangaat zijn aangepast. Dit helpt allemaal bij de slaap. Verder krijgen de zorgassistenten binnenkort een tablet om het eten te bestellen voor de patiënten. Dat gaat ons als verpleegkundigen ook helpen.’

Factsheet en meer informatie

Op www.geldersevallei.nl/vbsopverpleegafdeling staat meer informatie over dit project en een factsheet: Uitgangspunten van een voeding-, beweeg-, en slaapvriendelijke verpleegafdeling in een ziekenhuis (pdf, 5.568 KB)
Heeft u ideeën om afdelingen meer voeding-, beweeg- en slaapvriendelijker te maken? Wij horen dat graag. Geef uw suggesties door aan Anne Mooij, projectleider Ziekenhuis Gelderse Vallei: amooij@zgv.nl


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules