{}

Voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore onderdeel eZorg

07 July 2021

De voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore is vanaf nu via eZorg beschikbaar. We zijn daarmee de eersten in Nederland die Eetscore gebruikt in de reguliere zorg. De tool werd ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University & Research.

Eetscore geeft inzicht in de voedingsgewoonten van patiënten. Zowel patiënten als zorgprofessionals zien de resultaten van Eetscore, dit biedt een handvat om voeding bespreekbaar te maken in de zorgpraktijk. Patiënten kunnen vervolgens zelf aan de slag met het persoonlijke voedingsadvies van Eetscore.

Handvat voeding

Onder zorgprofessionals is Eetscore goed ontvangen. Dr. Remy Bemelmans is Internist Vasculaire Geneeskunde bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en werkt via pilotstudies al enige tijd met de tool: ‘De inzet van Eetscore biedt een handvat voor het bespreken van voeding. Zo kun je als specialist aan de hand van de resultaten met patiënten in gesprek over hun voedingspatroon. Een patiënt kan vervolgens zelf met de adviezen aan de slag. Dat scheelt tijd, want je hoeft het voedingspatroon niet uit te vragen tijdens het spreekuur. Het wordt daarmee ook makkelijker om gericht te verwijzen naar een diëtist. Ik verwacht dat de Eetscore vooral poliklinisch wordt ingezet. Denk aan patiënten met maag-, darm- en leveraandoeningen, bij hartrevalidatie of het Reuk- en smaakcentrum.’

Richtlijnen Goede Voeding

De items die in Eetscore nagevraagd worden, zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.
De inzet van Eetscore is geëvalueerd in een project onder poliklinische patiënten met een hoge bloeddruk die onder behandeling waren in Ziekenhuis Gelderse Vallei en bij huisartsenpraktijken in de regio. Het gebruik van Eetscore leidde tot meer bewustwording en draagvlak bij zowel patiënten, zorgprofessionals als branche- en zorgorganisaties.

Doorontwikkeling

Nu Eetscore is opgenomen in de reguliere zorg, staat doorontwikkeling op de agenda. Denk hierbij aan de inzet door diëtisten via NVD en een afgestemde Eetscore voor specifieke doelgroepen, zoals bij darmziekten, na een bariatrische ingreep of na een beroerte.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules