{}

Vragenlijst meet smaakveranderingen bij chemotherapie

02 November 2020

Voedingsonderzoekers, een diëtist en een verpleegkundige van Ziekenhuis Gelderse Vallei vertaalden de Engelstalige CiTAS-vragenlijst naar het Nederlands. Hiermee kan smaakverandering gemeten worden bij mensen die chemotherapie krijgen. Dat is belangrijk, want smaakverlies heeft invloed op de eetlust waardoor de voedingsinname kan verslechteren.

Van de patiënten die chemotherapie ondergaan, ervaart 45-84% smaakveranderingen en zij lopen dus risico op een verminderde voedingsinname. Een vragenlijst waarmee je de smaakverandering bij deze patiënten kan meten en die is toe te passen in de Nederlandse zorg draagt dan ook bij aan de voedingszorg voor deze patiëntengroep.

Het multidisciplinaire team gebruikte de Engelstalige Chemotherapy-induced Taste Alteration Scale (CiTAS) als basis. Deze vragenlijst brengt het smaakvermogen in kaart van patiënten die chemotherapie ondergaan. De CiTAS bestaat uit 18 vragen, verdeeld over 3 thema’s:

  1. Veranderingen in smaakwaarneming
  2. Onaangename veranderingen in smaak
  3. Onaangename symptomen of problemen

Toepassen in de praktijk

De Nederlandse versie van de vragenlijst is nu te gebruiken in wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de dagelijkse zorg voor patiënten die behandeld worden met chemotherapie. De vragenlijst is daarmee een instrument om de voedingsinname bespreekbaar te maken. Het kan daarmee een onderdeel worden van de diëtistische diagnostiek en behandeling.


Lees het volledige artikel over het onderzoek hier (pdf, 51 KB).


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules