{}

Wijzigingen groene aanvraagformulier MML

22 January 2021

Het Medisch Microbiologisch laboratorium (MML) heeft een nieuwe versie van het groene aanvraagformulier voor microbiologische diagnostiek in gebruik genomen. Dit formulier (voor het aanvragen van kweek, PCR en Antigen detectie) wordt vanaf januari geleverd bij aanvragen voor afnamemateriaal. Een beschrijving van de wijzigingen.

Klik hier voor het nieuwe formulier  (pdf 1.568 KB)

STEC niet meer standaard in feces banaal onderzoek
Bij aanvraag feces banaal onderzoek (PCR) wordt Salmonella/Shigella en Campylobacter verricht. Shiga-toxine vormende E.coli (STEC) wordt niet langer standaard bepaald. Dit onderzoek voegen we extra toe bij het klinisch gegeven bloed/diarree met bloed. STEC en Yersinia dienen klachtengericht te worden aangevraagd. Zie ook de NHG-richtlijn diagnostiek bij acute diarree: “Onderzoek naar Escherichia coli wordt niet aanbevolen, tenzij er sprake is van bloederige diarree.”

Feces viraal gastro-enteritis panel (PCR)
Bij aanvraag voor detectie van virale verwekkers van gastro-enteritis wordt al sinds januari 2020 gebruikgemaakt van een panel van moleculaire testen op het norovirus, sapovirus, astrovirus, rotavirus en adenovirus. Het aanvraagvakje is nu herzien. Zie ook nieuwsbericht 17 december 2019.

Onderzoek op Gist (Candida) en Schimmel niet meer standaard als combinatie, maar alleen als aparte onderzoeken aan te vragen
Eerder was er een gecombineerd aanvraagvakje voor Gist (Candida) en Schimmelkweek. Dit zijn twee afzonderlijke kweken en veelal is het op basis van het materiaal of het klinisch beeld niet nodig standaard beide onderzoeken te verrichten. Zie ook nieuwsbericht 21 juli 2020

Infectiepreventie MRSA/BRMO
Aanvragen in het kader van de screening op MRSA/BRMO hebben een aparte plaats op het aanvraagformulier gekregen.
Het is van belang de juiste reden van het onderzoek aan te geven zodat wij het juiste onderzoek verrichten. Om kosten te besparen, combineren wij namelijk waar mogelijk materialen van verschillende afnamelocaties. Wanneer een bekend positieve persoon of diens huisgenoten worden gekweekt in het kader van een Eradicatietraject is het noodzakelijk om precies te weten waar iemand de stam draagt en is combineren ongewenst. Kruis dus bij opstarten of controle van een MRSA Eradicatietraject de juiste indicatie aan.

Belang van het verstrekken van klinische gegevens en juist invoeren van het aanvraagformulier
Het verstrekken van klinische gegevens zorgt ervoor dat wij zo goed mogelijk antwoord kunnen geven op uw vraag. Het juist invoeren van het aanvraagformulier maakt dat wij uw aanvraag sneller kunnen verwerken.
Enkele voorbeelden:

  • Geïnfecteerd osteosynthese materiaal/Geïnfecteerde gewrichtsprothese. Wanneer dit als klinisch gegeven wordt verstrekt en er wordt een kweek van normaal steriel materiaal ingestuurd (weefsel of punctaat) worden deze kweken 10 dagen geïncubeerd om ook langzaam groeiende bacteriën te detecteren.
  • Bijtwond. Voor de detectie van Capnocyophaga canimorsus wordt bij dit klinisch gegeven een uitgebreid kweekprotocol gevolgd.
  • Diarree met bloed; onderzoek naar STEC (Shiga-toxine vormende E.coli) wordt toegevoegd bij aanvraag feces banaal onderzoek (PCR).


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules