{}

Wijzigingen in proces rond mycologie

21 July 2020

Het microbiologisch laboratorium heeft het proces rondom de mycologie herzien. We streven naar een gerichter en efficiënter kweekproces met optimaal behoud van kwaliteit door concentratie van de uitzonderingen. Onder mycologie vallen de gistkweken (Candida en cryptokokken) en schimmels (Aspergillus in luchtwegen, dermatofyten in nagels en huidafwijkingen).

Waar voorheen eigenlijk altijd een gist- en schimmelkweek gecombineerd werd uitgevoerd (doorlooptijd 3 weken) ongeacht de afkomst van het materiaal gaan wij nu gerichter en korter kweken op basis van de verwachte pathogenen op die locatie.

Wat verandert er voor een aanvraag op gisten/schimmels?

  • Materialen afgenomen uit de luchtwegen en oren die zijn aangevraagd voor gist en schimmel zullen we kweken en beoordelen voor Candida (2 dagen) en Aspergillus species (7 dagen).
  • Weefsels zoals huid, nagel, haren en schilfers zullen we altijd direct beoordelen (blancophor kleuring) en kweken op gisten en langzaam groeiende schimmels (21 dagen).
    • Hiervoor nemen we alleen weefsel/schilfers/nagel in behandeling omdat een dermatofyt niet kweekbaar is uit een kweekstok.
    • Indien u naast een schimmelkweek toch ook een bacteriële kweek wenst dan verzoeken we u om 2 materialen in te sturen (dus 2 aparte potjes met materiaal). Indien er 1 materiaal aangeleverd is zullen we de schimmelkweek verkiezen boven een bacteriekweek.
    • Op een kweekstok (roze e-swab) kunnen we alleen een banale en gistkweek uitvoeren. 

Veel voorkomende onderzoeken van huisartsen op een rij:

Indicatie
Verwacht pathogeen
MMB voert uit
Fluor/vaginale jeuk/vaginale schimmel
Candida albicans
gistkweek
Keratitis/oogschraapsel met e-swab
o.a. fusarium species
Bacteriekweek en schimmelkweek 21 dagen
Otitis externa
Aspergillus species
Gistkweek + aspergilluskweek 7 dagen
COPD, sinusitis
Aspergillus species
Gistkweek + aspergilluskweek 7 dagen
Smetplekken (e-swab)
Bacterie of candida
Gistkweek (+banale kweek indien aangevraagd)
Huidafwijking of nagel (schilfers/biopt)
Dermatofyt, candida
Gistkweek+schimmelkweek 21 dagen (nooit een banale kweek)

Heeft u een bijzondere verwekker in gedachten, is uw patiënt ernstig immuungecomprommiteerd met een onbegrepen afwijking of denkt u aan een tropische infectie? Schrijf dit dan op de aanvraag erbij of bel even met het microbiologisch laboratorium via (0318) 43 40 40 om te overleggen. Voor inhoudelijke vragen over dit bericht kunt u zich richten tot de dienstdoende arts-microbioloog.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules