{}

XtraFit maakt het verschil voor darmkankerpatiënten

22 March 2024

Het is maart en daarmee landelijk darmkankermaand. Een goed moment om te laten zien wat wij hierin bieden. Ons darmlevercentrum is gespecialiseerd in onder andere darmkanker en werkt over de grenzen van afdelingen samen om hier de beste zorg voor te leveren.

Een belangrijk onderdeel in onze aanpak bij darmkankerpatiënten is de sneldiagnostiekdag. Op 1 dag ondergaan patiënten in de ochtend verschillende onderzoeken, screenings en scans. Tussen de middag worden alle verzamelde gegevens en resultaten besproken in het MDO om tot de best passende behandeling te komen. De patiënt heeft ’s middags een gesprek met de chirurg, verpleegkundig specialist en een preoperatieve screening. Zo gaat de patiënt aan het eind van de dag naar huis met een diagnose, voeding- en beweegadvies op maat en behandelplan. De sneldiagnostiekdag beoordeelden patiënten het afgelopen jaar met een 9,8.

Fit erin en fit eruit

Bij het darmlevercentrum werken we multidisciplinair samen. Met onze kennis van voeding en bewegen is er inmiddels voor darmkankerpatiënten een goedlopend prehabilitatieprogramma opgezet: XtraFit. Hierbij focussen we op het optimaliseren van:

  • Voeding
  • Bewegen
  • Toxiciteit (roken en alcohol)
  • Mentale weerbaarheid
  • Aanvullende medische optimalisatie

Hogere eiwitinname, VO2max en handknijpkracht na voeding- en beweegadvies op maat

Doordat we de effecten van het Xtrafitprogramma de afgelopen jaren onderzocht hebben, zien we nu de eerste resultaten. En die zijn positief! Bij het eerste meetmoment voldoet 30 tot 40% van de patiënten aan de minimale eiwitaanbeveling. Na het gepersonaliseerd advies zien we bij het tweede meetmoment (vlak voor de operatie) dat 80% van de patiënten aan de minimale eiwitbehoefte voldoet. En zelfs 6 weken na de operatie is dit percentage nog steeds hoger dan bij het eerste meetmoment. Dezelfde trends zien we ook voor parameters van fysieke fitheid zoals de VO2max (maximale zuurstofopname) en handknijpkracht.

Voorkomen is beter dan genezen: opvezelenonderzoek

Samen met de WUR doet ZGV onderzoek naar het effect van toevoegen van vezels aan het dieet. Bij een derde van de darmkankeroperaties treden complicaties op na de operatie, zoals wondinfecties, bloedingen of een lek op de plek waar gehecht, of verstopping van de darm. Dit kan levensgevaarlijk zijn. We weten ook dat vezels een belangrijke rol spelen bij een soepele ontlasting. In dit onderzoek kijken we of het toevoegen van vezels aan het dieet van patiënten die een operatie moeten ondergaan, helpt om complicaties te voorkomen.’

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules