{}

Dóór met pre- en rehabilitatieprogramma

04 April 2024

Fit4surgery komt niet in het basispakket van de zorgverzekering. Dit prehabilitatietraject voor patiënten om zo fit mogelijk een operatie in te gaan, lijkt op het XtraFit-programma van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft in ieder geval voor 2024 financiering om door te gaan met het XtraFit-programma.

Fit erin, fit eruit! Dat is waar Ziekenhuis Gelderse Vallei in gelooft en waarvoor het XtraFit- programma is ontwikkeld. Met dit programma krijgen darmkankerpatiënten begeleiding met een voeding- en beweegadvies op maat, voor én na de operatie.

Recent werd bekend dat Fit4surgery niet in het basispakket van de zorgverzekering komt. Dit is een prehabilitatietraject, in een gedeeltelijk andere vorm dan XtraFit, voor patiënten om zo fit mogelijk een operatie in te gaan. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft in ieder geval voor 2024 financiering om door te gaan met het XtraFit-programma, mogelijk gemaakt door Alliantie Voeding in de Zorg en Regio Foodvalley. Ook voor daarna blijft het ziekenhuis in gesprek met partners in het netwerk en de zorgverzekeraars hoe dit te bekostigen, want patiënten liggen hierdoor korter in het ziekenhuis en hebben minder complicaties.

Samen met de Wageningen University & Research doet het ziekenhuis uitgebreid onderzoek naar XtraFit. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat het programma positieve effecten heeft: zowel voor als na de operatie is er een hogere VO2max (maximale zuurstofconsumptie) en verbeterde eiwitinname.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules