{}

Ziekenhuis Gelderse Vallei onderdeel oncologienetwerk Oncomid

28 May 2021

Kanker vraagt om de allerbeste zorg. Daarom bundelen zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen in Midden-Nederland hun krachten in Oncomid. Sinds 1 april neemt Ziekenhuis Gelderse Vallei op een aantal tumorsoorten deel aan dit netwerk voor oncologische zorg. Daarnaast neemt het ziekenhuis al jaren deel aan het samenwerkingsverband ARTZ, samen met Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep.

In beide netwerken zorgen de deelnemende ziekenhuizen samen voor diagnostiek en behandeling volgens de nieuwste inzichten. Ze delen kennis en ervaring en doen wetenschappelijk onderzoek. Op die manier verbeteren en vernieuwen ze de zorg. Zo krijgen patiënten altijd de beste zorg.

‘We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om de beste zorg te leveren voor patiënten uit Midden-Nederland, zo dicht mogelijk bij huis,’ zegt Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Daarom hebben we ons aangesloten bij Oncomid. De samenwerking en het delen van kennis en ervaring binnen Oncomid past naadloos hierin.’

Meeste kennis en ervaring

‘Je wordt als patiënt behandeld daar waar voor jou de meest geschikte expertise beschikbaar is,’ vertelt Van ’t Veld. ‘Dat kan betekenen dat een patiënt de behandeling met chemotherapie in Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt en in een ander ziekenhuis in de regio wordt geopereerd. Het gaat er steeds om welk ziekenhuis voor een bepaalde behandeling de meeste kennis en ervaring in huis heeft. Het belang van de patiënt staat voorop.’

Wekelijks overleg

Naast de MDL-artsen werken ook de gynaecologen, oncologen, dermatologen en neurologen van Ziekenhuis Gelderse Vallei samen binnen Oncomid.
Ruby Meiland is MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘Vanuit de MDL gaat het vooral om patiënten met pancreas- of galwegtumoren. In een multidisciplinair overleg met de andere ziekenhuizen bespreken we elke week patiënten. Daar brengen we alle kennis en ervaring over een specifieke kankersoort samen om de juiste diagnose en behandelmogelijkheden te adviseren.’
Meiland: ‘Omdat het onze eigen patiënten zijn, weten wij precies hoe vitaal de patiënt is en wat diens wensen zijn. Dit nemen we mee in de bespreking met de patiënt over het meest passende behandelplan. Patiënten vinden het prettig als ze horen dat er met andere ziekenhuizen is overlegd in een uitgebreide patiëntbespreking. Specifieke, complexe operaties kunnen plaatsvinden in het UMC Utrecht of in het St. Antonius Ziekenhuis, maar de diagnostiek, chemotherapie en/of radiotherapie van onze patiënten gebeurt in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zo ontvangen patiënten de best passende zorg bij kanker en hoeven ze zo min mogelijk te reizen.’

De meeste andere complexe operaties vinden plaats in de ARTZ-ziekenhuizen. Zo worden bijvoorbeeld de lever- en endeldarmoperaties gedaan in het gespecialiseerde DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

ARTZ

Voor een aantal andere tumorsoorten werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei al langer samen met Rijnstate en Slingeland Ziekenhuis in de Alliantie Regionale Top Zorg (ARTZ).

Oncomid

Oncomid is een samenwerking van zorgverleners uit zeven ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland: St. Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Meander Medisch Centrum, Ziekenhuis Rivierenland, Tergooi en UMC Utrecht.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules