{}

ZorgDomein: aanvragen van een cortisol bepaling na dexamethason

08 September 2022

Bij verdenking op het syndroom van Cushing kan op basis van een verhoogd cortisol een korte dexamethason-remmingstest worden uitgevoerd. Hierbij wordt cortisol gemeten nadat de patiënt om 23 uur ’s avonds 1 mg dexamethason heeft ingenomen.1

Huisartsen vragen incidenteel een cortisol aan nadat de patiënt dexamethason heeft ingenomen maar een specifieke aanvraagcode in ZorgDomein ontbreekt. De resultaten worden dan gerapporteerd bij de cortisolbepaling met referentiewaarden passend bij cortisol. Daardoor kan het zowel voor de huisarts, de patiënt en/of het KCHL verwarrend zijn dat het om een ‘cortisol na dexamethason’ gaat.

Om u als huisarts beter tegemoet te komen verzoeken wij u daarom bij het aanvragen van bloedonderzoek bij een cortisol na dexamethason in ZorgDomein als volgt te handelen:

  • klik via de alfabetische lijst ‘Overig onderzoek’ aan;
  • geef bij ‘Welk onderzoek is gewenst’ de vrije tekst ‘Cortisol na dexamethason’ op.

Op het KCHL zorgen wij er voor dat de bepaling als ‘Cortisol na dexamethason’ wordt aangevraagd. Bij deze bepaling wordt dan de juiste referentiewaarde (<50 nmol/L) gerapporteerd.

Mocht het voorkomen dat de juiste test niet wordt gerapporteerd, dan vragen we u om contact op te nemen met de administratie van het KCHL via (0318) 43 4000. Dan kan dit alsnog worden hersteld.

Voor vragen kunt u terecht bij de dienstdoende klinisch chemicus via telefoonnummer (0318) 43 59 07.

Bron 1.
NVE Cushing (syndroom), 8 juli 2021

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules