Zorgorganisaties Gelderse Vallei starten proef met ‘ongelabelde’ bedden
Regelmatig komen patiënten bij de huisarts of in het ziekenhuis terecht met een acuut gezondheidsprobleem waardoor zij niet zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Vaak is opname in het ziekenhuis niet nodig, maar waar moet de patiënt dan wel heen? Er moet meestal snel een oplossing worden gevonden. De thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, de huisartsen en Ziekenhuis Gelderse Vallei gaan de samenwerking aan om de juiste zorg op de juiste plek te verlenen.
Het gaat om patiënten bij wie niet direct duidelijk is welke zorg voor hen het beste is, maar het wel heel helder is dat het thuis niet langer gaat. De patiënt wordt tijdelijk opgenomen in een van de deelnemende verpleeghuizen. Zo komt er tijd om de juiste zorg op de juiste plek voor deze patiënt te bepalen.
‘Deze situaties komen vaak voor. Een patiënt heeft bijvoorbeeld al te maken met verschillende zorgverleners, zijn toestand verslechtert en dan is het onduidelijk voor welke zorg de patiënt in aanmerking komt. We zijn dan tijden aan het bellen en aan het overleggen om snel een plek te vinden en de patiënt blijft in onzekerheid’, aldus Marije Hilhorst, directeur Zorg bij Huisartsen Gelderse Vallei.
Ook komen deze patiënten vaak via de spoedeisende hulp in het ziekenhuis terecht. Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelt: ‘Opname in het ziekenhuis via de spoedeisende hulp komt regelmatig voor, omdat de patiënt echt niet thuis kan blijven, maar de patiënt heeft eigenlijk de specialistische ziekenhuiszorg niet nodig. Iemand dan toch bij ons opnemen is zowel voor patiënt als voor het ziekenhuis niet wenselijk. Door dit project zorgen we dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt en we in het ziekenhuis voldoende bedden overhouden voor andere patiënten die onze zorg hard nodig hebben.’
Joeri van Kalleveen, manager Behandeling, Transmurale zorg & Zorginnovatie licht het namens de VVT-organisaties in de Vallei als volgt toe: ‘Dit heten ‘ongelabelde bedden’, dus bedden zonder zorgetiket. We hebben zo de tijd om goed te bekijken wat er precies aan de hand is, welke zorg het beste is voor de patiënt en om vervolgens die zorg te regelen.’
De proef met deze ongelabelde bedden loopt tot september en is onderdeel van het regionale programma Vallei Vitaal. Naast de huisartsen en Ziekenhuis Gelderse Vallei doen Zinzia, Vilente, Opella, Charim en Norschoten mee.
Vallei Vitaal
Ziekenhuis Gelderse Vallei, Menzis, Huisartsen Gelderse Vallei, Charim, Icare, Norschoten, Opella, Santé Partners, Vilente en ZinZia voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde regio Gelderse Vallei. Daarom zijn zij het programma Vallei Vitaal gestart. In dit programma gaan zij projecten en initiatieven starten op vijf gebieden: Juiste zorg op de juiste plek, ouderenzorg, chronische zorg, acute zorg en geestelijke gezondheidszorg.
Netwerkbijeenkomst Ouderenzorg Vallei Vitaal
Donderdag 8 april heeft het samenwerkingsverband een vliegende start gemaakt met de netwerkbijeenkomst Ouderenzorg Vallei Vitaal. De ouderenzorg is een dynamisch speelveld met vele uitdagingen, zowel landelijk als regionaal.
Tijdens de interactieve bijeenkomst ontstonden aan de ronde tafel interessante discussies over de toekomst van de ouderenzorg. Hans Somer, bestuurder van Zinzia, trapt af: "Er moet veel en veelzijdig ontwikkeld en gerealiseerd worden in het belang van blijvend goede en voldoende zorg voor ouderen. Hiervoor is samenwerking tussen de zorgsectoren een belangrijk uitgangspunt voor de komende periode."
Dagvoorzitter Ton Poos, bestuurder van Vilente, prijst de betrokkenheid en deskundigheid van de tafelgasten. "We willen met elkaar garant staan voor de beste zorg voor alle ouderen in de Gelderse Vallei. Je voelt de energie: met elkaar gaan we dit realiseren. Dit zie je ook terug in de initiatieven die op dit gebied al zijn ontstaan, zoals het Gezondheidshuis Barneveld, Advanced Care Planning en natuurlijk het project ‘ongelabelde’ bedden."