Clinic 2017 'Allemaal Transmuraal'

Tijdens de 14e Clinic voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten staat het thema van de regionale zorgagenda centraal. Dat doen we met de titel ‘Allemaal Transmuraal’. En regionaal, dezelfde taal, speciaal …. en alles wat daar nog meer op rijmt!

Regionale zorgagenda

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei en Menzis hebben de regionale zorgagenda ‘Samen Beter’ opgesteld om de komende jaren verandering van zorgaanbod te stimuleren, waarbij zorg dichtbij huis mogelijk wordt en de transmurale samenwerking wordt versterkt. Met regionale projecten beogen we: kwaliteit van zorg verbeteren, zorgkosten beheersbaar houden en verbetering van de gezondheid van een populatie. Momenteel zijn er 4 thema’s voor de regionale agenda vastgesteld waarbinnen projecten kunnen worden uitgevoerd, namelijk: bewegen, ouderenzorg, anderhalvelijnszorg en hart en vaten.

De Clinic

  • woensdag 15 november 2017
  • 16.00 -21.30 uur
  • auditorium (bestemming 181) en workshopruimten
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei

  • 16.00 – 16.30 uur

    ontvangst

  • 16.30 – 16.35 uur

    Welkomstwoord Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei

  • 16.35 – 16.45 uur

    opening en toelichting programma door Ellen Hopman, voorzitter medische staf Ziekenhuis Gelderse Vallei

  • 16.45 – 17:30 uur

    workshopronde 1

  • 17.35 – 18.00 uur

    externe spreker TV

  • 18.00 – 18.10 uur

    uitreiking Transmurale wondwijzer door Erik Ponfoort, chirurg (waaier en app)

  • 18.10 – 18.20 uur

    uitreiking 1ste – 2de lijnsprijs door Ronald Hendrikse, voorzitter HAGV en juryvoorzitter

  • 18.30 – 19.15 uur

    workshopronde 2

  • 19.15 – 20.00 uur

    workshopronde 3

  • 20.00 – 21.30 uur

    diner

De uitreiking van de Clinic-prijs 2017 is een bijzonder moment op de CLINIC-avond. De prijs gaat naar een persoon of groep die een belangrijke bijdrage levert of heeft geleverd aan de samenwerking in de regio tussen de eerste en tweede lijn. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een dokterstas en een juryrapport.

We hebben een heel bijzonder optreden georganiseerd ter afsluiting van de Clinic. Een creatief en vermakelijk cadeau aan iedereen: een vakkundige sneldichteres! Dit is gekozen van het geldbedrag dat wij in 2016 kregen na de opheffing van de KNMG-regio. Zij geeft aan het einde van de Clinic een sprankelende samenvatting van de workshops en presentaties.

Een feestelijk diner als afsluiting van de Clinic 2017. Ontmoet bekende collega’s, maak kennis met nieuwe collega’s. Er is tijd om op ontspannen wijze te netwerken terwijl u geniet van een heerlijk diner!

Aan het einde van de Clinic ligt er voor elke deelnemer een leuke attentie klaar. Het is een robuust cadeau dat u nog vaak thuis kunt gebruiken als herinnering aan de Clinic 2017.

Workshops

Traditiegetrouw is de Clinic interactief en heeft trainingsdoelen. De workshops zijn dus praktisch en interactief (presentatie en discussie) georganiseerd. De onderwerpen zijn aangevraagd door deelnemers in 2016 en/of geïnventariseerd onder de doelgroepen. U kunt kiezen uit 11 verschillende workshops. Deze worden in 3 verschillende rondes gegeven.

1. De NHG standaard Verdachte huidafwijkingen; via 1,5 lijns zorg van theorie naar praktijk

Door: Peter Arnold, dermatoloog en Hilde van der Poorte, huisarts.

Over: Dermatologie.

In augustus 2017 is in Renkum en Heelsum onder de paraplu van de regionale zorgagenda de pilot 1,5 lijns zorg verdachte huidafwijkingen van start gegaan. In deze workshop verneemt u de eerste resultaten, de mogelijke valkuilen en waarom dit concept een win-win situatie is voor patiënt, huisarts en dermatoloog. Doet uw praktijk volgend jaar ook mee? Hoe u zich hiervoor kunt opgeven, komt eveneens aan bod.

2. Baas over je blaas: stressincontinentie bij vrouwen

Door: Maaike Gerritse, uro-gynaecoloog en Henriëtte Engel, huisarts.

Over: Gynaecologie.

Stressincontinentie bij vrouwen komt vaak voor en kan een grote impact op kwaliteit van leven hebben. Schaamte zorgt regelmatig voor het uitstellen van hulp zoeken. Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen laagdrempeliger op zoek gaan naar behandeling? Welke behandelingen zijn er, welk effect kunnen vrouwen hiervan verwachten en hoe ondersteunen wij als hulpverleners vrouwen om de behandeling te kiezen die het beste bij hen past?

3. Uitkomsten van zorg: vroegtijdig gesprek over wat telt

Door: André Janse, geriater en Dave Tjan, intensivist, Elvira Schouten, huisarts.

Over: Intensieve geneeskunde en ouderengeneeskunde.

Volgend jaar wordt advance care planning een groot thema in onze regio. In deze workshop gaan we met u in gesprek over ‘factoren die helpen een inschatting te maken van de uitkomst van zorg’. Welke factoren zijn dat dan en op welke manier kunnen we daar gebruik van maken?

4. Senior moment

Door: Rachel Bogers, geriater en Henk van der Linde, huisarts.

Over: Klinische geriatrie.

Samenwerking huisarts, SOG en geriater in geheugendiagnostiek en medicamenteuze behandeling dementie. Wanneer is er reden tot geheugendiagnostiek? Wat kan de huisarts doen, wanneer SO betrekken en wat zijn redenen te verwijzen naar geheugenpoli? Wat zijn, na instelling op dementiemedicatie op de geheugenpoli, mogelijkheden tot vervolg van het effect van de dementiemedicatie in de huisartsenpraktijk?Ervaringen hierover vanuit pilot van Coöperatie Huisartsen Veenendaal en geheugenpoli Ziekenhuis Gelderse Vallei.

5. Immunotherapie bij kanker en reuma

Door: Arnold Baars, internist-oncoloog, Gerjo Velders, internist-hematoloog en Maarten Rood, reumatoloog.

Over: Interne geneeskunde.

Er komen steeds weer nieuwe immuun modulerende medicijnen voor de behandeling van bepaalde typen kanker en reuma op de markt. Is op de markt je gulden echt een daalder waard of koop je knollen voor citroenen? Er volgt een exposé over werking, indicaties, effect en potentiële gevaren.

6. Ketenzorg antistolling

Door: Remy Bemelmans, internist en Qudrat Alikhil, huisarts.

Over: Interne geneeskunde.

De antistollingsmiddelen, NOAC’s, DOAC’s en de verschillen tussen NHG standaard en het landelijk tromboseprotocol komen samen in het gloednieuwe regioprotocol antistolling. De meest relevante situaties waarbij acties van hulpverleners nodig zijn, zoals ingrepen, zwangerschap, interacties met co-medicatie, combinaties van antistollingsmiddelen etc. komen aan bod. Het regioprotocol gaat vanaf 1 januari 2018 online voor alle zorgverleners. Stel uw vragen over de praktische toepassing van NOAC’s en DOAC’s in de praktijk.

7. Voeding als hoeksteen van de medische behandeling

Door: Ben Witteman, MDL-arts.

Over: MDL.

Centraal staat de stelling dat een medische behandeling pas optimaal kan zijn als ook de voeding klopt. Waaruit blijkt dat dan en hoe wetenschappelijk is dat onderbouwd? Wilt u hier meer over horen, uw vragen stellen of een stevige discussie voeren, dan kunt u hier uw hart ophalen.

8. Time is brain

Door: Jörgen Rovers, neuroloog en Diederik Bos, huisarts.

Over: Neurologie.

Ketenzorg in optima forma: een fantastische logistiek zonder delay, gevolgd door de juiste behandeling voor de juiste patiënt. In deze workshop hoort u wanneer intraveneuze trombolyse is geïndiceerd en wanneer intra-arteriële trombolyse en hoe dit samenhangt met de snelheid van handelen na het optreden van een herseninfarct. Handel FAST, time is brain!

9. Samenwerking in beweging

Door: Frank Boersma, huisarts, en Adam Swets, orthopedisch chirurg.

Over: Orthopedie.

Samenwerking leidt tot gerichtere en betere zorg. Dat geldt niet alleen binnen de eerste lijn, maar uiteraard ook tussen eerste en tweede lijn. Om samenwerking op het gebied van het bewegingsapparaat vorm te geven bestaat er sinds dit jaar het beweegspreekuur. Aan de hand van een aantal patiëntencasussen laten de workshopgevers u zien hoe het spreekuur van de kaderhuisarts bewegingsapparaat in de praktijk werkt en hoe de afstemming van zorg verloopt.

10. Sluiten of bellen, schuiven of knellen? Tips en tricks, hoe gaat die wond dicht?

Door: Miriam Hoven, chirurg en Marjoes Zandbergen, plastisch chirurg.

Over: Chirurgie.

Een praktische workshop. Ga aan de slag en oefen ter plekke onder deskundige begeleiding van de (plastisch) chirurg met het sluiten van moeilijke wonden. Hoe hechten, plakken of nieten we optimaal om de wondgenezing te bevorderen?

11. Return to sport

Door: Kasper Janssen, topsportarts, en Ton de Haan, huisarts.

Over: Sportgeneeskunde.

Als huisarts ziet u regelmatig sporters met een enkelverstuiking. De Ottawa ankle rules kent u allemaal wel, maar wat als het letsel mee lijkt te vallen en de sporter van u wil weten wanneer er weer verantwoord getraind kan worden? Verwijst u door naar de sportfysiotherapeut, sportarts of geeft u zelf advies? In deze workshop krijgt u praktische voorbeelden om uw patiënten in beweging te houden bij enkelblessures: van tape, brace tot oefentherapie en de 'return to play' psychologie.

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de Clinic. In het formulier kunt u ook uw voorkeur voor de workshops aangeven.

This portlet is not configured, or the settings are incorrect. Use "Edit Shared Settings" to select an application, or contact your administrator for assistance.
The form you are attempting to access is unavailable. Try again later, or contact a system administrator for assistance.
Loading...