Clinic 2018 Gezond weer op!?

Gezond weer op!? hangt onder meer samen met een goed begin: van de dag, maar ook van de juiste behandeling. Is er een goede voorbereiding op de behandeling qua voeding en conditie? En stellen wij de juiste diagnose? Om weer gezond te worden zijn ook ruimte voor ontspanning (bijvoorbeeld muziek) en rusttijd (zoals slaap) belangrijk. Kortom het thema van deze Clinic biedt tal van aanknopingspunten voor intrigerende workshops. Daarnaast is de Clinic natuurlijk hét moment om uw eigen regionale, collegiale netwerk te verstevigen.

Voor huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten uit de regio Gelderse Vallei.

Aanmelden

Doe mee en geef u meteen op. De workshops van uw keuze kunt u aanvinken op het formulier.

This portlet is not configured, or the settings are incorrect. Use "Edit Shared Settings" to select an application, or contact your administrator for assistance.
The form you are attempting to access is unavailable. Try again later, or contact a system administrator for assistance.
Loading...

Programma

16.00 uur

Inloop

16.30 uur

Opening en welkom door Mirjam van ‘t Veld, voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei

Toelichting programma Uitreiking Clinicprijs 2018 door Ronald Hendrikse, medisch directeur Huisartsen Gelderse Vallei

16.45 uur

Workshopronde 1

Traditiegetrouw is de Clinic interactief met trainingsdoelen. De workshops zijn dus praktisch en interactief (presentatie, oefenen en discussie) georganiseerd. U kunt kiezen uit 12 verschillende workshops. Deze worden in 2 verschillende rondes gegeven. De beschrijvingen van de workshops vindt u op de aparte kaartjes.

17.45 uur

TheaterTalkshow #Slaap Een interactieve muzikale voorstelling

Met kennis van het onderwerp, humor en een open blik onderzoeken de makers samen met het publiek de verschillende interventies die bij slaapproblemen worden toegepast. #Slaap is een productie van PodiumT, met medewerking van Eva van Manen, Arthur Umbgrove, Frederiek Voskens en wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting. Als gastacteur, in de rol van patiënt, treedt fotografe Annabel Oosteweeghel op. Fotograaf Annabel Oosteweeghel is bekend van het fotoproject Insomnia waarin zij het gevecht van mensen met slapeloosheid laat zien; de wanhoop in het donkerste deel van de nacht.

18.45 uur

Workshopronde 2

19.45 uur

Muziek door en voor artsen

We sluiten het inhoudelijke deel af met een muzikale overgang naar het diner. Luister en geniet van de harmonieuze samenwerking tussen uw eigen collega’s. Verschillende muziekgenres worden ten gehore gebracht: klassiek, ballad, jazz.

20.00 uur Diner

Een feestelijk diner als afsluiting van de Clinic 2018. Ontmoet bekende collega’s, maak kennis met nieuwe collega’s. Er is tijd om op ontspannen wijze te netwerken terwijl u geniet van een heerlijk diner!

Door: Erik Ponfoort, chirurg en Erwin Klein Woolthuis, huisarts

Bent u het afgelopen jaar wijzer geworden van dit hulpmiddel? Gebruikt u het al in de praktijk?

Over het hoe en waarom van de transmurale wondwijzer en praktisch gebruik ervan in de huisartsenpraktijk kunt u in gesprek met een chirurg en huisarts. We gaan aan de hand van casuïstiek oefenen met diagnostiek, behandelvolgorde en de toepassing van het juiste verbandmateriaal. Het herkennen en beschrijven van wonden is de basis.

Door: Miriam Hoven, chirurg, Esther Tilleman, plastisch chirurg en Maxim Tettelaar, huisarts

Een praktische workshop. Ga aan de slag en oefen ter plekke met het excideren van afwijkingen en het sluiten van wonden. Wat doe je zelf en wanneer stuur je iemand door?

Door: Ronald Walhout, cardioloog, Joep Scheltinga, stafmedewerker ICT van de HAGV en anderen

Het patiëntportaal is een feit. Patiënten bekijken massaal hun medische gegevens. Weet u wat de patiënt ziet, nu en in de toekomst? U krijgt een kijkje in de digitale reis van de patiënt en de mogelijkheden van nieuwerwetse ketenzorg. Bijvoorbeeld door beeldbellen in te zetten bij intercollegiaal overleg of MDO’s. Gemakkelijk vanaf uw eigen werkplek. Want digitaal is het nieuwe normaal!

Door: Nynke Rauwerda, klinisch psycholoog/somnoloog en Bart van Pinxteren, huisarts (gezondheidscentrum Oog in Al) te Utrecht Introductie door Jan van Dijken, huisarts

Wie wil er nou niet morgen ‘Gezond weer op!?’ Slaaphygiëne én hygiëne in een goed proces zijn de sleutel tot succes. In deze workshop krijgt u een inleiding op de slaapzorg in de huisartsenpraktijk: over signaleren, diagnosticeren en een slaapstraat organiseren.

Door: Harm Lourens, anesthesioloog en portefeuillehouder kwaliteit & veiligheid medische staf en Marjon Fortuijn, waarnemend huisarts en lid calamiteitencommissie HAGV

Ik ken niemand die naar zijn werk gaat met het plan om het verkeerde voor de patiënt te doen. Toch doen zich in de patiëntenzorg incidenten voor die te beoordelen zijn als een calamiteit. Hoe kan dat? Wanneer is een incident een calamiteit? Wat brengt calamiteitenonderzoek ons daar verder in? Waar zit het spanningsveld tussen openheid en aangesproken worden? Van basisoorzaak naar verbeterpunt. Ofwel van persoonlijk falen naar systeemdenken!

Door: Michael Kortleve, uroloog en Henriëtte Engel, huisarts

Plasklachten kunnen de nachtrust flink verstoren en het dagelijks leven beïnvloeden. In het behandelarsenaal is voor mannen met benigne prostaathypertrofie de HoLEP een state of the art en doeltreffend alternatief. Met Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat worden vergrote prostaatkwabben uitgepeld. Wanneer is HoLEP geïndiceerd en hoe werkt het? Dat leert u in deze workshop. Gezond weer op!

Door: Mirha Halilovic en/of Jur Willemsen, urologen en Jan-Arie van Wijngaarden, huisarts

Over diagnose en therapie. Wat is de DD? Wat doet de patiënt zelf, wat kun je doen als huisarts en wanneer verwijs je in de verschillende fasen van niersteenlijden?

 • De niersteenaanval
 • Als het niet overgaat
 • Als het steeds terugkomt

Door: Michiel Balvers, wetenschappelijk medewerker/onderzoeker KCHL en Henk van der Linde, huisarts

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij gezond blijven en bij herstel. Maar hoe weet je als arts of jouw patiënt goed gevoed is? En wat als blijkt dat de voeding niet optimaal is? Verschillende casussen komen aan bod. Over de Eetscorelijst, onderzoek naar belangrijke voedingsnutriënten en Advies op maat.

Door: Remy Bemelmans, internist en Qudrat Alikhil, huisarts

De hernieuwde versies van de CVRM richtlijn en NHG standaard CVRM zien eind dit jaar of begin volgend jaar het licht. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen voor wat betreft de behandeling van lipiden. Enkele belangrijke relevante onderwerpen hieruit passeren de revue:

 • Non-HDL-c, wat kan/moet ik ermee?
 • Inzet van nieuwe middelen zoals ezetimibe en PSCSK-9 remmers: wanneer en voor wie?
 • ‘Nieuwe’ streefwaarden voor LDL-c?
 • Statinegeassocieerde spierpijn, feit of fictie en hoe gaan we ermee om?
 • Rode gistrijst, een zinvol alternatief?

Door: Rachel Bogers, geriater en Elvira Schouten, huisarts

Hoezo complex en hoezo geluk? Voor het antwoord op deze vraag bezoekt u onze workshop. En juist wanneer u zich onbekwaam voelt of denkt dat er weinig te doen is voor ouderen met multi-problematiek. We gaan in op het Mobiel Geriatrie Team in Bennekom en op verwijsindicaties naar de specialist ouderengeneeskunde of de geriater. Aan de hand van casuïstiek bespreken we wat de huisarts zelf kan doen en wanneer verwijzen nodig is. Relevante ingangsklachten zijn:

 • Geheugenproblemen
 • Vallen
 • Onbegrepen functionele achteruitgang of gewichtsverlies

Door: Ineke Krabbendam, gynaecoloog en Heleen Hellinga, huisarts

Heeft u patiënten die zwanger willen worden? En een chronische aandoening hebben of erfelijk belast zijn? Of een gecompliceerde vorige zwangerschap hebben gehad? Het wordt steeds duidelijker dat goede preconceptionele voorbereiding het aantal gevallen van vroeggeboorte, dysmaturiteit, perinatale sterfte, aangeboren afwijkingen en maternale morbiditeit terugbrengt. We bespreken wat een preconceptioneel advies kan inhouden. En wat is de rol van de huisarts, de verloskundige, de gynaecoloog?

Door: Hubert Faber, KNO-arts in samenwerking met een kauwfysiotherapeut

Oorpijn zonder afwijkingen in het oor, bijholteklachten bij een rustige neus en duizeligheid met een dof gehoor zonder afwijkingen bij duizeligheidsonderzoek? Het zit niet tussen de oren! Vaak is er een oorzaak die goed te herkennen is en te behandelen.

1ste - 2de lijnsprijs

De uitreiking van de Clinic-prijs 2018 is altijd een bijzonder moment op de Clinicavond. De prijs gaat naar een persoon of groep die een belangrijke bijdrage levert of heeft geleverd aan de samenwerking in de regio tussen de eerste en tweede lijn. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een dokterstas en een juryrapport.

Presentje

Aan het einde van de Clinic ligt er voor elke deelnemer een leuke attentie klaar. Het is een heel toepasselijk, op het thema gericht cadeau dat u nog vaak thuis kunt gebruiken als herinnering aan de Clinic 2018.