Advies over voeding

Op deze pagina leest u informatie over gezonde voeding als basis voor een goede gezondheid. En over voeding bij ziekte en ondervoeding.

Gezonde voeding als basis

Gezonde voeding is een gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en vocht. Hoeveel voeding u dagelijks nodig heeft is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. De Schijf van Vijf geeft hiervoor concrete en goed onderbouwde adviezen. De Schijf van Vijf laat zien wat gezonde producten zijn en hoeveel u er dagelijks van moet eten voor de meeste gezondheidswinst. De adviezen zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Kijk voor meer informatie daarom op de website van het Voedingscentrum of vraag uw behandelaar of diëtist om advies.

Afspelen
Video Voedingscentrum: Schijf van Vijf

Tijdens ziekte

Tijdens ziekte is voldoende eten en drinken niet altijd vanzelfsprekend. Het kan zijn dat u minder eet en drinkt door bijvoorbeeld een operatie, gebrek aan eetlust, misselijkheid of benauwdheid. De kans dat u te weinig voeding binnenkrijgt, dat u ongewenst gewicht verliest of dat uw spiermassa afneemt, is dan groter. Het is mogelijk dat u hierdoor ondervoed wordt. Dit houdt in dat u minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt dan u nodig heeft. Het is belangrijk om dit te voorkomen, want de behoefte aan voldoende eten en drinken is juist groter wanneer u ziek bent, na een operatie of wanneer een wond moet genezen.

Ondervoeding

U kunt ondervoed worden als u minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt dan u nodig heeft.

Ongeveer 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand te mager is. Ook mensen met een goed gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. Ondervoede patiënten liggen vaak langer in het ziekenhuis en herstellen langzamer. Er is een groter risico dat een behandeling niet aanslaat. En er zijn vaker complicaties. Dit is vooral gevaarlijk voor kwetsbare ouderen, mensen die chronisch ziek zijn of mensen die een zware operatie krijgen.

Eiwitmeter

Wanneer u ziek bent of herstelt van een operatie, kan uw lichaam tijdelijk behoefte hebben aan extra eiwitten. De eiwitten zorgen voor herstel van beschadigd weefsel, bijvoorbeeld bij wonden. Voor het aanvullen van het verlies van eiwit, bijvoorbeeld bij brandwonden of veel bloedverlies. En ze zorgen voor de opbouw van spiermassa. Eiwit is de bouwsteen voor alle lichaamscellen en dus ook van uw spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. 

Wilt u weten of u voldoende eiwitten binnenkrijgt? Vul dan de Eiwitmeter in. 

Adviezen en meer informatie over extra energie en eiwit in uw voeding

  • In de folder 'Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel' van het Voedingscentrum krijgt u tips voor voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel. En er worden specifieke tips gegeven bij elk eetmoment. U kunt deze folder downloaden of gratis bestellen. 

  • In de folder 'Eiwit en energie: voedingsadviezen bij ziekte en herstel' leest u informatie, tips en ideeën om de tussendoortjes, broodmaaltijden, dranken of warme maaltijd méér energie en eiwit te geven. U kunt deze folder downloaden via www.geldersevallei.nl/folders. Zoek vervolgens op VIP 15.27 of op de titel van de folder.

  • In de database kunt u zoeken naar energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.
  • Lukt het niet om de voedingsinname te verbeteren? Dan kan tijdelijk gebruik van drinkvoeding en soms zelfs sondevoeding of parenterale voeding nodig zijn. U vindt alle informatie hierover op de website Gevoed met kennis van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bewegen

Naast een goede voeding is ook beweging van groot belang. Door te bewegen blijft uw conditie beter op niveau, de spieren blijven sterk én het herstel gaat sneller. Bewegen heeft een positieve invloed op het genezen van een wond en de suikerspiegel. En het voorkomt depressieve stemmingen. Bewegen is dus een goed medicijn.