Advies over voeding

Op deze pagina leest u informatie over gezonde voeding als basis voor een goede gezondheid. En over voeding bij ziekte en ondervoeding.

Gezonde voeding als basis

Gezonde voeding is een gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en vocht. Hoeveel voeding u dagelijks nodig heeft is afhankelijk van leeftijd, gewicht en gezondheid. De Schijf van Vijf geeft hiervoor concrete en goed onderbouwde adviezen. De Schijf van Vijf laat zien wat gezonde producten zijn en hoeveel u er dagelijks van moet eten voor de meeste gezondheidswinst. De adviezen zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Kijk voor meer informatie daarom op de website van het Voedingscentrum of vraag uw behandelaar of diëtist om advies.

Afspelen
Video Voedingscentrum: Schijf van Vijf

Supplementen

Enkele groepen krijgen het advies om een supplement te gebruiken:

  • baby’s (vitamine K en D)
  • jonge kinderen (vitamine D)
  • vrouwen die zwanger willen worden (foliumzuur)
  • vrouwen die zwanger zijn (vitamine D en foliumzuur)
  • 50+ers (vitamine D)
  • mensen met een donkere of getinte huid of mensen die niet voldoende buiten komen (vitamine D)
  • mensen die geen dierlijke producten gebruiken (vitamine B12)
  • of op advies van uw arts

Als goed eten moeilijker wordt

In sommige situaties is voldoende eten en drinken niet altijd vanzelfsprekend. Dit kan zijn vanwege:

  • ziekte
  • een operatie
  • een behandeling en de bijwerkingen hiervan
  • gebrek aan eetlust
  • misselijkheid
  • smaakverlies
  • vermoeidheid
  • benauwdheid
  • eenzaamheid
  • depressie
  • een combinatie van oorzaken

Daarentegen is de voedingsbehoefte bij ziekte, na een operatie of bij wondgenezing groter. Daarom is de kans op een onvolwaardige voeding, ongewenst gewichtsverlies en/of verlies van spiermassa groot.

Ondervoeding

Ongeveer 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand te mager is. Ook mensen met een goed gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. Ondervoede patiënten liggen vaak langer in het ziekenhuis en herstellen langzamer. Er is een groter risico dat een behandeling niet aanslaat. En er zijn vaker complicaties. Dit is vooral gevaarlijk voor kwetsbare ouderen, mensen die chronisch ziek zijn of mensen die een zware operatie krijgen. U kunt ondervoed worden als u minder energie (calorieën) eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt dan u nodig heeft.

Adviezen en meer informatie over extra energie en eiwit in uw voeding

  • In de database van de Stuurgroep ondervoeding kunt u zoeken naar energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.

  • In de folder 'Eiwit en energie: voedingsadviezen bij ziekte en herstel' leest u informatie, tips en ideeën om de tussendoortjes, broodmaaltijden, dranken of warme maaltijd méér energie en eiwit te geven. U kunt deze folder downloaden via www.geldersevallei.nl/folders. Zoek vervolgens op VIP 15.27 of op de titel van de folder.

  • In de folder 'Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel' van het Voedingscentrum krijgt u tips voor voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel. En er worden specifieke tips gegeven bij elk eetmoment. U kunt deze folder downloaden of gratis bestellen. 

  • Op de website goedgevoedouderworden.nl vindt u informatie en adviezen over goede voeding en bewegen bij ouder worden.

  • Op de website Voedingscentrum leest u onder andere informatie over hoe u ondervoeding herkent. Wat u kunt doen als u ondervoed bent. En wat de gevolgen en oorzaken zijn.

  • Op de website Gevoed met kennis van Ziekenhuis Gelderse Vallei vindt u informatie over het screenen en behandelen van ondervoeding, het opstarten van sondevoeding, het toedienen van parenterale voeding en nog veel meer.