Voedingsquiz darmkanker

Welke voeding heeft invloed op het ontstaan van darmkanker? Weet jij het antwoord?


Hoe donkerder het brood hoe gezonder.

Niet waar. De bruine kleur zegt niet altijd iets over de gezondheid van het brood. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem, er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten.

Rood vlees verhoogt het risico op darmkanker.

Waar. Er is een verband tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Rood vlees bevat heemijzer, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen. Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend.

Advies

De diëtisten adviseren per week niet meer dan 500 gram rood vlees te eten. Rood vlees is rund-, varkens- en lamsvlees. Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon.


Vezels in de voeding zijn belangrijk want ze zorgen voor een goede spijsvertering

Waar. Het eten van veel voedingsvezels verkleint de kans op darmkanker. Dit komt onder andere doordat vezels onze spijsvertering versnellen. Hierdoor is het voedsel minder lang in onze darmen aanwezig waardoor de kans op beschadigingen in de darmcellen kleiner wordt. Daarnaast kunnen vezelrijke producten schadelijke stoffen in de darm binden waardoor deze afgevoerd worden en ons lichaam kunnen verlaten.


Vooral een slanke taille is belangrijk bij het voorkomen van darmkanker.

Waar. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor darmkanker. Met name lichaamsvet rond de taille is schadelijk en vergroot de kans op deze ziekte. Buikvet stimuleert het lichaam om groeihormonen aan te maken. Deze hormonen worden in verband gebracht met een hoger risico op kanker. Zorg daarom voor een gezond gewicht en een slanke taille.


Koffie vergroot de kans op kanker

Niet waar. Mensen die koffie drinken zouden hun risico op darmkanker mogelijk kunnen verlagen. Het beschermende effect komt mogelijk door de antioxidanten in de koffie die vrijkomen tijdens het roosteren van de koffiebonen. Ook zou koffie de beweeglijkheid van de darm stimuleren. Hierdoor gaat het voedsel sneller door de darm en zijn mogelijk schadelijke stoffen minder lang in de darm aanwezig. Het is nog te vroeg om een aanbeveling te doen over koffie. Hier is meer onderzoek voor nodig. Koffie zonder suiker is wel een gezond alternatief voor suikerrijke dranken.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp en het verkleinen van de kans op kanker? Kijk eens op de website van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds.

Afspelen
Video: de invloed van voeding op darmkanker