Advies voor mensen met covid-19

Bij opname van patiënten met covid-19 in het ziekenhuis blijkt dat zij vaak last hebben van ondervoeding, benauwdheid, vermoeidheid en verminderde kracht en conditieverlies. Diëtisten, fysiotherapeuten, sportartsen en de afdeling medische psychologie geven daarom tips. Hoe is dit zoveel mogelijk te voorkomen en hoe kunt u hier het beste mee omgaan in de thuissituatie?

Uw huisarts kan u meer informatie geven over deze onderwerpen. Hij of zij kan u indien nodig ook verwijzen naar een specialist zoals een diëtist of een fysiotherapeut of sportarts.

Energie- en eiwitrijke voeding

  • In de database van de Stuurgroep ondervoeding kunt u zoeken naar energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.
  • In de de folder 'Eiwit en energie: voedingsadviezen bij ziekte en herstel' leest u informatie, tips en ideeën om de tussendoortjes, broodmaaltijden, dranken of warme maaltijd méér energie en eiwit te geven. U kunt deze folder downloaden. Zoek in het overzicht van folders op VIP 15.27. 
  • In de de folder 'Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel' van het Voedingscentrum krijgt u tips voor voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel. En er worden specifieke tips gegeven bij elk eetmoment. U kunt deze folder downloaden of gratis bestellen. 
  • Op de website goedgevoedouderworden.nl vindt u informatie en adviezen over goede voeding en bewegen bij ouder worden.
  • Op de website Voedingscentrum leest u onder andere informatie over hoe u ondervoeding herkent. Wat u kunt doen als u ondervoed bent. En wat de gevolgen en oorzaken zijn.

Ademhalingsoefeningen

Afspelen
Video: ademhalingsoefeningen bij benauwdheid
Afspelen
Video: oefeningen om dieper in te ademen

Oefeningen voor conditie, kracht en balans

Afspelen

Informatie over voeding en eiwitten bij herstel

Afspelen