Beweegadvies van Ziekenhuis Gelderse Vallei

Bewegen en / of sporten is belangrijk en draagt bij een gezonde leefstijl. op deze pagina's leest u tips en adviezen van zorgverleners van Ziekenhuis Gelderse Vallei waarmee u zelf direct aan de slag kunt.

Video's met adviezen en oefeningen over bewegen

In onderstaande video's vindt u concrete tips en oefeningen van de zorgverleners van Ziekenhuis Gelderse Vallei om te starten met bewegen of om meer te gaan bewegen. U leert onder andere:

  • waarom het belangrijk is om te bewegen
  • op wat voor een manier u verantwoord kunt starten met bewegen
  • welke vormen van bewegen u kunt toepassen (conditie, kracht en balans)
  • hoeveel bewegen goed voor u is
Afspelen
Beweeg u fit: een laagdrempelige manier om meer te bewegen.
Afspelen
Fysiotherapeut Karin van den Brink van Ziekenhuis Gelderse Vallei geeft beweegtips voor kracht- en balansoefeningen.
Afspelen
Fysiotherapeut Ellen Oosting geeft beweegadvies voor ouderen
Afspelen
De beweegrichtlijnen van Kenniscentrum sport en bewegen

Kom in beweging

Probeer bewegen in te passen in uw dagelijks leven: breng de kinderen met de fiets naar school en ga lunchwandelen tijdens het werk. Of neem wat vaker de trap. Werkzaamheden in en om het huis tellen ook mee als beweging. Tijdens het dweilen van de vloer verbrand je ongeveer 140 calorieën (per 60 minuten). En: alle kleine beetjes helpen!

Beweeg 150 minuten per week

Beweeg minimaal 150 minuten per week matig intensief. Hierbij versnelt uw ademhaling en verhoogt uw hartslag, maar u kunt nog wel een gesprek voeren. Denk aan fietsen, wandelen of zelfs uw huis schoonmaken.

Doe botversterkende oefeningen

Doe 2x per week botversterkende oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij het lichaam met uw eigen gewicht wordt belast. Denk aan hardlopen, traplopen, wandelen en springen.

Doe spierversterkende oefeningen

Doe 2x per week spierversterkende oefeningen om uw kracht te verbeteren. Denk aan krachttraining, boodschappentassen tillen, zwaar fietsen en zwemmen.

Voor ouderen: doe ook balans- en coördinatieoefeningen

Voor ouderen: doe naast bot- en spierversterkende oefeningen ook ten minste 2x per week balans- en coördinatieoefeningen. Bijvoorbeeld uw knie opheffen of uw been zijwaarts bewegen. Houdt u zich eventueel vast aan een tafel of reling.

Beweeg tegen futloosheid

Bewegen helpt tegen een futloos gevoel. Mensen die meer bewegen, hebben minder kans op depressies. Tijdens het sporten maakt de vermoeidheid meteen plaats voor nieuwe energie. Dus voelt u zich futloos? Ga dan niet op de bank liggen, maar ga bewegen!

Stop met zitten

Er wordt wel gezegd: ‘Te veel zitten is het nieuwe roken’. Ongezond! Probeer lang zitten af te wisselen met staan en wandelen. Ook met traplopen verbrand je best veel energie.

Doe dingen die u leuk vindt

Beweeg op een manier die u leuk vindt. Dat kan van alles zijn. Maak van bewegen ook eens een gezellige activiteit met meerdere mensen! Bijvoorbeeld: wandelen in de natuur met aansluitend een picknick.

Hulp bij het bewegen

Wilt u aan de slag met bewegen, maar weet u niet goed hoe? Misschien kunt u geholpen worden bij het Leefstijlloket van Ziekenhuis Gelderse Vallei, een fysiotherapeut of een sportarts van Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei.