Bewegen in het ziekenhuis

Bewegen is goed voor een mens. Ook als je in het ziekenhuis opgenomen bent.

Waarom bewegen? 

Door te bewegen blijft uw conditie beter op niveau, de spieren blijven sterk én het herstel gaat sneller. Bewegen heeft een positieve invloed op het genezen van een wond en de suikerspiegel. En het voorkomt depressieve stemmingen. Bewegen is dus een goed medicijn.

Bewegen tijdens de ziekenhuisopname in Ziekenhuis Gelderse Vallei 

Bij een ziekenhuisopname denk je al gauw aan liggen in bed. Maar dat is in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Het is veel beter om zoveel mogelijk uit bed te komen en in beweging te blijven. Dat bevordert de conditie, het herstel en stimuleert de zelfstandigheid. Verlies van zelfstandigheid is vooral voor oudere patiënten een risico. Wij adviseren patiënten dan ook om gewone kleding en schoenen te dragen, in plaats van een pyjama.

Hulp bij bewegen: oefeningen die u kunt doen

Onderstaande oefeningen helpen u om meer te bewegen tijdens een opname in het ziekenhuis.

Afspelen
Video: oefeningen terwijl u ligt. Voor uw armen
Afspelen
Video: oefeningen terwijl u ligt. Voor uw benen
Afspelen
Video: oefeningen terwijl u zit
Afspelen
Video: oefeningen terwijl u staat

Risico's van weinig bewegen 

  • Ter compensatie van 1 dag in bed blijven, zijn ongeveer 60-75 actieve minuten nodig (Ekelund, 2016). 
  • Met 5 dagen in bed liggen, daalt de spierkracht met 10%.
  • 10 dagen in bed liggen staat gelijk aan een lichamelijke veroudering van 15 jaar.

Bewegen vóór ziekenhuisopname

Ook vóór een opname kunt u aan uw conditie werken. Mensen die fitter het ziekenhuis binnenkomen, herstellen sneller. Zij kunnen sneller weer naar huis en hebben hun oude conditie eerder terug. Probeer dus in de periode vóór uw opname zoveel mogelijk te bewegen. Doe wat past bij uw niveau en situatie. Het helpt al om regelmatig kleine stukjes te lopen of wat vaker de trap te nemen. Zit u veel op de bank of achter een bureau? Sta dan regelmatig even op. Doe eventueel wat oefeningen of loop een rondje. Lang achter elkaar zitten is niet goed voor het lichaam.

Bewegen tijdens ziekenhuisopname

Dagelijkse, simpele bewegingen hebben het meeste effect: in en uit bed stappen, van uw stoel opstaan, een rondje lopen door uw kamer of over de afdeling. Door elke dag zoveel mogelijk van dit soort kleine bewegingen te doen, helpt u uw conditie en spierkracht enorm. En dat zorgt er weer voor dat wonden sneller genezen, de kans op ontstekingen vermindert en de suikerspiegel positief wordt beïnvloed. Bovendien voelt u zich er beter door!

Tips om meer te bewegen

  • Probeer zo vaak mogelijk even te bewegen. Kom in ieder geval elke ochtend, middag en avond even in beweging.
  • Eet en drink terwijl u in een stoel zit. Eet uw maaltijden zo min mogelijk in bed.
  • Doe kleine oefeningen. Ga bijvoorbeeld een paar keer achter elkaar in uw stoel zitten en sta dan weer op. Dit stimuleert de doorbloeding en versterkt de spieren in uw benen.
  • Loop regelmatig een rondje door uw kamer of over uw afdeling. Haal bijvoorbeeld zelf koffie uit de automaat op de gang. Of loop met uw bezoek mee naar de trap of lift. Misschien kunt u zelfs de afdeling af. Laat dit dan wel even weten aan de verpleegkundige.
  • Beweeg op een manier die bij u past. Weet u niet zeker wat u wel of niet mag doen? Vraag uw fysiotherapeut of verpleegkundige dan om advies.

Bewegen in het ziekenhuis voor kwetsbaren en ouderen

Met name de groep kwetsbare ouderen loopt risico op schade door gebrek aan bewegen. Bij ouderen is de spiermassa vaak al wat afgenomen. Met 1 week in bed kunnen ze al een paar kilo aan spiermassa verliezen, maar ook bij een kort verblijf kan de impact groot zijn. In Ziekenhuis Gelderse Vallei stimuleren we het bewegen daarom juist bij deze groep mensen. Tijdens de opname kijken de fysiotherapeut, verpleegkundigen en patiënt samen naar de mogelijkheden die de patiënt heeft om te bewegen.

Mobiliteitsschema

De mogelijkheden voor bewegen vatten de zorgverleners samen in een mobiliteitsschema; een beweegkaart. Hierop staat precies hoe en waar de patiënt alleen kan en mag lopen en wanneer een begeleider mee moet. Zo weten alle betrokkenen, zoals naasten, precies wat de patiënt wel en beter niet kan doen. Dit schema hangt boven het bed van de patiënt.

Beweegmeter

Het is mogelijk dat een patiënt tijdens een opname een Beweegmeter krijgt. Dit is standaard voor de afdeling ouderengeneeskunde, bij de andere afdelingen is dit op indicatie. De beweegmeter ziet eruit als een soort enkelband en meet 24/7 het beweeggedrag. Deze meting van activiteit komt, net zoals de meting van de bloeddruk, meteen in het digitale dossier van de patiënt te staan. Zo kan er tijdig gekeken worden hoe actief een patiënt is.

Beweegvriendelijke omgeving

De afdeling ouderengeneeskunde is verbouwd. Er is een aantrekkelijke en beweegvriendelijke omgeving gecreëerd zodat patiënten nog meer gestimuleerd worden om te bewegen. Dit is gedaan in samenwerking met een architectenbureau die gespecialiseerd is ‘reactiverende ziekenhuizen’.

Bekijk ook de video's op deze pagina voor meer uitleg over het mobiliteitsschema en de activiteitenmeter. 

Op basis van onderzoek

Deze interventies zijn ingevoerd n.a.v. onderzoek dat gedaan is binnen het project BEZIG.

Oefeningen om in en uit bed te stappen na een operatie

Onderstaande video's laten zien hoe u het beste in- en uit bed kunt komen na een buik-, knie- of heupoperatie. U kunt deze methodes oefenen voordat u geopereerd wordt. De fysiotherapeut bespreekt dit ook met u.

Afspelen
In en uit bed na een buikoperatie: in- en doorademen
Afspelen
Opstaan uit bed na heupoperatie
Afspelen
Opstaan uit bed na een rugoperatie via de boomstam methode

Video's over bewegen in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Afspelen
Bewegen in Ziekenhuis Gelderse Vallei
Afspelen
Mobiliteitsschema
Afspelen
Beweegmeter
Mobiliteitsschema
Mobiliteitsschema