Eten en drinken bij opname

Menukaarten

De groene duimpjes op de menukaart geven de eiwittoppers aan. Deze producten zijn eiwitrijk. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof als u herstelt van een ziekte of operatie. Het kan voorkomen dat u in Ziekenhuis Gelderse Vallei toch nog een andere menukaart krijgt, als u een specifiek dieet heeft. 

Menu algemeen

Menu kinderafdeling

Dieet bij nierfalen en hartfalen

Weekschotel 

Stamppot boerenkool met rookworst Spaghetti Bolognese Hutspot met sukadelapje Hacheeschotel met rode kool en aardappelpuree
6 december 13 december 20 december 27 december
3 januari 10 januari 17 januari 24 januari
31 januari 1 februari  14 februari 21 februari
28 februari  7 maart

Bestellen via 4401

Met 1 telefoontje bestelt u uw maaltijd, drankje of tussendoortje. Op uw nachtkastje staat hiervoor een menukaart, passend bij uw dieet. Bestellen kan tussen 07.00 en 18.15 uur via toestel 4401. De maaltijd wordt vers gemaakt en binnen 45 minuten bij u bezorgd. Op de afdeling vertellen wij u hoe de maaltijdservice werkt. Als het niet lukt om zelf te bestellen, helpen wij u. Uw familie kan ook voor u bestellen. Dat kan ook vanuit huis, via (0318) 43 44 01.

Natuurlijk kunt u zelf ook het nodige doen om tijdens uw opname goed te blijven eten en drinken.

  • geef bij opname uw dieet van thuis door
  • als u een eiwitrijke voeding is geadviseerd: bestel bij elke hoofdmaaltijd minimaal 2 tot 3 producten met een duimpje, bestel zeker 3x daags een eiwitrijk tussendoortje (denk ook aan een eiwitrijk tussendoortje voor het slapen gaan)
  • bestel de maaltijd op tijd, minimaal 45 minuten voor het moment dat u wil eten/drinken
  • vraag hulp aan familie of verpleging wanneer u moeite heeft om zelf de maaltijd te bestellen
  • wellicht kan bezoek u helpen bij het eten en drinken
  • zien eten, doet eten. Bezoek mag mee-eten
  • wees ook zelf alert op het nauwkeurig bijhouden van de voedingslijst. Eet of drinkt u iets van thuis, laat dit dan ook noteren
  • eet bij voorkeur de maaltijd op uw stoel in plaats van in bed

Bezoek mag mee-eten

1 bezoeker kan met u mee-eten. Want samen eten, dat is toch veel fijner! Hij of zij moet hiervoor een maaltijdbon hebben. De maaltijdbonnen, variërend van € 3,50 tot € 8,50, kan hij/zij halen bij de receptie in de centrale hal. Bij de maaltijdbon ontvangt de bezoeker een flyer met de keuzemogelijkheden voor een brood maaltijd (pdf, 252KB) of bekijk voor een warme maaltijd ons wintermenu. Het eten wordt op dezelfde manier besteld als de patiënt; 1 telefoontje naar de maaltijdservice is voldoende. Uiterlijk 45 minuten later staat er een heerlijke maaltijd klaar.

De juiste voeding

Bij opname wordt onderzocht of u risico op ondervoeding loopt. U wordt ook gewogen. De verpleegkundige stelt vragen over het verloop van uw gewicht en eventuele klachten rondom het eten. Ook wordt gevraagd of u een dieet heeft. Heeft u bijvoorbeeld een natriumbeperkt, lactosebeperkt of vezelverrijkt dieet? Of gebruikt u misschien drink- of sondevoeding? Dan houden we daar rekening mee. Na het verzamelen van deze gegevens wordt de juiste voeding aan onze maaltijdservice doorgegeven. U krijgt dan de juiste menukaarten.

De diëtist

Als blijkt dat er een risico is op ondervoeding, dan krijgt u energie- en eiwitverrijkte voeding. Zo nodig wordt ook de diëtist in consult gevraagd. De diëtist kan tijdens een opname ook om andere redenen betrokken raken. Bijvoorbeeld wanneer aanpassingen in de voeding nodig zijn vanwege nierproblemen, hartfalen, zwangerschapsbraken of wonden. Wat u eet en drinkt wordt dan regelmatig bijgehouden. Op deze manier krijgt de diëtist inzicht in uw voedingsinname en wordt het advies zo nodig bijgesteld.

Extra hulp

Soms is het nodig om naast de diëtist ook nog andere zorgverleners erbij te vragen. Bijvoorbeeld de logopedist wanneer u kauw- en of slikproblemen heeft. De ergotherapeut wanneer u aangepast bestek of servies nodig heeft. De afdeling Multizorg wanneer er na opname extra begeleiding rondom de maaltijden of maaltijdservice nodig is.