Eten en drinken in het ziekenhuis

Op deze pagina vindt u onder andere de menukaarten en meer informatie over gezonde voeding bij Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Menukaarten van Ziekenhuis Gelderse Vallei

De groene duimpjes op de menukaart geven de eiwittoppers aan. Deze producten zijn eiwitrijk. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof als u herstelt van een ziekte of operatie. Het kan voorkomen dat u in Ziekenhuis Gelderse Vallei toch nog een andere menukaart krijgt, als u een specifiek dieet heeft. 

Pannegies met aardappelpuree Lasagne Mexicaanse bonenschotel Kipschotel met cashewnoten
7 maart 14 maart 21 maart 28 maart
4 april 11 april 18 april 25 april
2 mei 9 mei 16 mei 23 mei
30 meiMenukaart voor volwassenen

Menukaart voor kinderen

Menukaart voor patiënten met een dieet bij nierfalen en hartfalen

Bestellen via 4401

Met 1 telefoontje bestelt u uw maaltijd, drankje of tussendoortje. Op uw nachtkastje staat hiervoor een menukaart, passend bij uw dieet. Bestellen kan tussen 07.00 en 18.15 uur via toestel 4401. De maaltijd wordt vers gemaakt en binnen 45 minuten bij u bezorgd. Op de afdeling vertellen wij u hoe de maaltijdservice werkt. Als het niet lukt om zelf te bestellen, helpen wij u. Uw familie kan ook voor u bestellen. Dat kan ook vanuit huis, via (0318) 43 44 01.

Bezoek mag mee-eten

1 bezoeker kan met u mee-eten. Want samen eten, dat is toch veel fijner! Hij of zij moet hiervoor een maaltijdbon hebben. De maaltijdbonnen, variërend van € 3,50 tot € 8,50, kan hij/zij halen bij de receptie in de centrale hal. Bij de maaltijdbon ontvangt de bezoeker een flyer met de keuzemogelijkheden voor een brood maaltijd (pdf, 252KB) of bekijk voor een warme maaltijd ons seizoen menu. Het eten wordt op dezelfde manier besteld als de patiënt; 1 telefoontje naar de maaltijdservice is voldoende. Uiterlijk 45 minuten later staat er een heerlijke maaltijd klaar.

Hier kunt u op letten bij het bestellen van eten en drinken in het ziekenhuis

  • geef bij opname uw dieet van thuis door
  • als u een eiwitrijke voeding is geadviseerd: bestel bij elke hoofdmaaltijd minimaal 2 tot 3 producten met een duimpje, bestel zeker 3x daags een eiwitrijk tussendoortje (denk ook aan een eiwitrijk tussendoortje voor het slapen gaan)
  • bestel de maaltijd op tijd, minimaal 45 minuten voor het moment dat u wil eten/drinken
  • vraag hulp aan familie of verpleging wanneer u moeite heeft om zelf de maaltijd te bestellen
  • wellicht kan bezoek u helpen bij het eten en drinken
  • zien eten, doet eten. Bezoek mag mee-eten
  • wees ook zelf alert op het nauwkeurig bijhouden van de voedingslijst. Eet of drinkt u iets van thuis, laat dit dan ook noteren
  • eet bij voorkeur de maaltijd op uw stoel in plaats van in bed

Voeding in het ziekenhuis: uw dieet en risico op ondervoeding

Bij opname in Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt onderzocht of u risico op ondervoeding loopt. U wordt ook gewogen. De verpleegkundige stelt vragen over het verloop van uw gewicht en eventuele klachten rondom het eten. Ook wordt gevraagd of u een dieet heeft. Heeft u bijvoorbeeld een natriumbeperkt, lactosebeperkt of vezelverrijkt dieet? Of gebruikt u misschien drink- of sondevoeding? Dan houden we daar rekening mee. Na het verzamelen van deze gegevens wordt de juiste voeding aan onze maaltijdservice doorgegeven. U krijgt dan de juiste menukaarten.

De diëtist

Als blijkt dat er een risico is op ondervoeding, dan krijgt u energie- en eiwitverrijkte voeding. Zo nodig wordt ook de diëtist in consult gevraagd. De diëtist kan tijdens een opname ook om andere redenen betrokken raken. Bijvoorbeeld wanneer aanpassingen in de voeding nodig zijn vanwege nierproblemen, hartfalen, zwangerschapsbraken of wonden. Wat u eet en drinkt wordt dan regelmatig bijgehouden. Op deze manier krijgt de diëtist inzicht in uw voedingsinname en wordt het advies zo nodig bijgesteld.

Extra hulp bij eten en drinken 

Soms is het nodig om naast de diëtist ook nog andere zorgverleners erbij te vragen. Bijvoorbeeld de logopedist wanneer u kauw- en of slikproblemen heeft. De ergotherapeut wanneer u aangepast bestek of servies nodig heeft. De afdeling Multizorg wanneer er na opname extra begeleiding rondom de maaltijden of maaltijdservice nodig is.