Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Slaapadvies
Slaap is samen met voeding en beweging de pijler voor een goede gezondheid. We willen u handvatten geven om uw slaap goed te houden.
Adviezen
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Een vast ritme is belangrijk voor onze slaap: elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en op hetzelfde tijdstip opstaan. Blijf niet langer dan 8 uur in bed liggen, ook niet in het weekend. Daardoor creëer je een soort jetlag. Lang in bed liggen verstoort de biologische klok. Dit wordt veroorzaakt door het natuurlijke ritme van de biologische klok. Deze is bij de meeste mensen net iets langer dan 24 uur. Licht in de ochtend activeert de biologische klok en zet de klok in ‘waakstand’. Dit zorgt ervoor dat het ritme 24 uur blijft en niet doorschuift. Zoek daarom in de ochtend lekker veel daglicht op. In de avond is het juist slim om het licht te dimmen, zodat de biologische klok niet in de ‘waakstand’ blijft. Het gebruik van schermen met blauw licht voor het slapengaan kan ertoe leiden dat je lastiger in slaap komt.
Wil je lekker en goed slapen? Creëer dan een goede omgeving. Daarbij is regel nummer 1: gebruik de slaapkamer alleen voor slaap en de liefde. Een goed bed is natuurlijk essentieel voor goede slaap. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je een prettig liggend matras, een goed kussen en fijn beddengoed hebt. Daarna is het belangrijk dat de kamer lekker donker is voordat je gaat slapen. Zorg er ook voor dat je niet teveel wordt afgeleid door omgevingsgeluiden. Oordoppen kunnen een uitkomst bieden! Zet de wekker uit je directe zicht. Het scheelt onrust als je niet steeds kunt zien hoe laat het is. Houd de kamer en je lichaam koel en slaap in iets luchtigs.
Mensen met een goede conditie slapen beter. Probeer iedere week minimaal 2,5 uur matig intensief te bewegen of te sporten. Doe dat liever niet laat op de avond, want dan val je lastiger in slaap. Houd vaste eetmomenten aan. Ontbijt heeft een belangrijke functie voor de biologische klok. Door de darmen in de ochtend van voedsel te voorzien, zet je je lijf in de waakstand. Heb je in de avond nog trek? Dan kan je best nog een lichte snack eten. Bijvoorbeeld een banaan, dadels of melk. Laat de vette snacks liever staan en eet niet meer na 22.00 uur. Ook alcohol, cafeïne en sigaretten kun je beter vermijden voor het slapengaan. Alcohol kan soms helpen om sneller in slaap te komen, maar zorgt over het algemeen voor een onrustige slaap. Cafeïne en nicotine hebben een activerende werking en houden je zenuwstelsel actief; iets wat je liever niet wilt voor het slapengaan.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}