Sportadvies

Wil je graag sporten, maar weet je niet goed hoe? Lees de tips en adviezen van onze specialisten.

Bouw inspanning rustig op

Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om inspanning in kleine stapjes op te bouwen. Luister naar uw lichaam. Heeft u ergens (sluimerende) pijn? Negeer dit dan niet, maar bespreek dit met uw huisarts of fysiotherapeut.

Rek en strek voldoende en zorg voor een goede warming-up en cooling-down.

Plan tijd in voor herstel

Zorg goed voor je lichaam. Om goed te kunnen trainen en presteren is er naast training ook tijd voor herstel van je lichaam nodig. Meer is niet altijd beter. Plan daarom rustdagen of rustmomenten in. Anders loop je meer risico op (overbelastings-)blessures.

Blessures voorkomen

Ten eerste is het belangrijk om grote veranderingen in belasting te vermijden. Bouw bijvoorbeeld na een (gedwongen) periode van niet trainen/spelen geleidelijk weer op. Daarnaast moet je de ‘kracht van het niets doen’ tijdens een trainingsprogramma zeker niet onderschatten. Voldoende hersteltijd is belangrijk bij het boeken van vooruitgang.

Heb je al eens een blessure gehad, dan is dat de grootste risicofactor om weer een blessure te krijgen. Luister daarom naar de pijntjes in je lichaam en blijf bewegen zonder te forceren; start low and go slow.

Ken je lichaam, weet wat je grenzen zijn en hanteer deze ook. Stop met sporten als de pijn (of een andere klacht) steeds erger wordt.

Train op verschillende manieren, doe bijvoorbeeld naast jouw reguliere training ook krachtraining of balanstraining. Dit is vooral belangrijk op momenten waarop je de inspanning gaat verhogen. Wanneer je aan één sport doet, train je namelijk vaak je lichaam te eenzijdig. Daarnaast is het goed om ook aandacht te hebben voor je ademhalingstechniek. 

Eten en drinken voor, tijdens en na het sporten

Eet of drink na het sporten een eiwitrijk product. Op dat moment zijn uw spieren extra gevoelig voor nieuwe bouwstoffen uit de eiwitten. Dit is beter voor het onderhoud en de opbouw van uw spieren.

Eet 2 uur vóór het sporten geen hele maaltijd meer. Iets kleins eten kan wel, tot een uur voor het sporten. Drink voor, tijdens en na het sporten voldoende. Dat hoeft geen sportdrank te zijn. Een bidon water voldoet ook.

Een goede nachtrust 

Zorg voor een goede nachtrust. Bekijk ook onze slaapadviezen. Probeer daarnaast ook stress te vermijden. 

Stoppen met roken 

Probeer te stoppen met roken, vind hulp via www.ikstopnu.nl. Bent u in behandeling bij ons ziekenhuis? Dan kunt u ook verwezen worden naar de Stoppen-Met-Roken-Consulent. 

Sporten en ziek zijn

  • Bij koorts of klachten beneden de nek (hoesten, spierpijn, kortademig): nooit sporten, maar rusten!
  • Bij alleen klachten boven de nek (verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn): matig intensieve inspanning.

Tips van topsporters

Afspelen
Oud-topatlete Ellen van Langen deelt haar tips
Afspelen
Volleybalster Laura Dijkema geeft tips om thuis te sporten. Deze oefeningen zijn goed voor been-, buik- en nekspieren

Meer informatie