Hoe maken we de verpleegafdeling in het ziekenhuis voedings-, beweeg-, en slaapvriendelijk?

Ziekenhuis Gelderse Vallei is het ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap. Door de verpleegafdelingen voeding-, beweeg- en slaapvriendelijker te maken, merken en ervaren patiënten dit ook tijdens hun opname in het ziekenhuis.

De omgeving

In Ziekenhuis Gelderse Vallei maken we van de verpleegafdelingen en de dagbehandeling een helpende omgeving die aansluit bij goed eten, voldoende bewegen en goed slapen omdat dit helpt bij een goed en sneller herstel. We noemen dit een Voeding,- Beweeg en Slaapvriendelijke omgeving. We creëren bijvoorbeeld ruimtes om samen te eten omdat samen eten goed is voor de eetlust. 

Factsheet: uitgangspunten van een voeding, beweeg-, en slaapvriendelijke verpleegafdeling in een ziekenhuis (pdf, 5.568KB)

Lekker eten

Als u ziek bent of herstelt van een operatie, is goede voeding heel belangrijk. In Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben we de maaltijdservice Zorg met Goede Voeding die zorgt voor goede, lekkere en eiwitrijke voeding. Lees meer over eten in Ziekenhuis Gelderse Vallei:

Voldoende bewegen

Het is goed om zoveel mogelijk uit bed te komen en in beweging te blijven tijdens een ziekenhuisopname. Dat helpt om de conditie te behouden, het herstel te versnellen en het stimuleert de zelfstandigheid. Lees meer over bewegen in Ziekenhuis Gelderse Vallei:

Goed slapen

Een verbetering die we al hebben uitgevoerd is het 's nachts stiller en donkerder maken van de verpleegafdelingen. Daarnaast geven we tips aan patiënten over wat ze zelf kunnen doen om beter te kunnen slapen. Lees meer over slapen tijdens een opname in het ziekenhuis:

Denk mee

Het project is nog in volle gang en naast de uitgangspunten uit de factsheet gaan we aan de slag met ideeën van medewerkers. Deze verzamelen we bijvoorbeeld met een ‘ideeën-appel’. Daarnaast zijn we benieuwd naar uw ideeën om de afdeling meer voeding-, beweeg- en slaapvriendelijker te maken. Geef uw suggesties door aan Anne Mooij, projectleider Ziekenhuis Gelderse Vallei: 

  •  amooij@zgv.nl
  • 0318 - 43 30 79