Voeding en bewegen

Wist u dat u sneller herstelt door gezond te eten en voldoende te bewegen?

Het belang van een gezonde leefstijl

Met een gezonde leefstijl vermindert de kans op vervelende aandoeningen zoals overgewicht, botontkalking, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en zelfs depressies. Het is dus heel belangrijk om gezond te leven. Dat betekent: regelmatig bewegen, eten volgens de Schijf van Vijf, niet roken en geen alcohol en drugs gebruiken. Bekijk ook eens ons voedingsadvies en beweegadvies.

Kennis delen

Onze kennisbron Gevoed met kennis biedt volop informatie over voeding: drinkvoeding, ondervoeding, parenterale voeding, sondes en sondevoeding. Voedingsdeskundigen en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei delen hun kennis met professionals en patiënten.

Ziekenhuis Gelderse Vallei investeert daarnaast ook in wetenschappelijk onderzoek naar voeding, sport en bewegen. Lees er meer over op onze webpagina wetenschappelijk onderzoek.

Waarom een voedingsziekenhuis?

In ziekenhuizen is veel te winnen met goede voeding. Ongeveer 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand te mager is. Ook mensen met een goed gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn. Zij krijgen dan niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten en vitaminen. Ondervoede patiënten liggen vaak langer in het ziekenhuis voordat ze sterk genoeg zijn om een operatie aan te kunnen. Ook herstellen ze langzamer. Er is een groter risico dat een behandeling niet aanslaat. En er zijn vaker complicaties. Dit is vooral gevaarlijk voor kwetsbare ouderen, mensen die chronisch ziek zijn of mensen die een zware operatie krijgen. 

Bekijk ook eens onze webpagina's Bewegen bij opname en Eten en drinken bij opname.

Meer informatie

Wilt u meer materiaal bekijken over voeding, sport en bewegen? Bekijk dan eens ons voorlichtingsmateriaal.

Het belang van bewegen: beweeg u fit
Het belang van eiwitrijke voeding voor herstel
Gezond eten volgens de Schijf van Vijf | Voedingscentrum