Advies over voeding

Voeding en bewegen zijn bouwstenen van onze zorg. Voor, tijdens en na een ziekenhuisopname besteden wij extra aandacht aan voeding en bewegen. Behandelingen worden hierdoor effectiever, de patiënt herstelt sneller en voelt zich beter.

Aandacht voor voeding

Op veel manieren hebben we aandacht voor voeding:

  • voedingsadvies van diëtisten
  • infotheek
  • kennisbron Gevoed met kennis
  • maaltijdservice At Your Request
  • MijnZGV en e-Zorg (digitale zorg)
  • vitamine-check (Nutriprofiel)
  • website en patiëntenfolders
  • wetenschappelijk onderzoek

Aandacht voor drinken

Tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen op 26 en 27 maart 2019 lanceerde Alliantie Voeding in de Zorg de Drankenwijzer. Deze helpt nierpatiënten hun fosfaatinname te beperken. Wageningen University & Research analyseerde hiervoor meer dan 70 dranken. Download de Drankenwijzer hier.

Voedingsadvies van diëtisten

Onze diëtisten zijn experts in goede voeding bij ziekte en herstel. De diëtist helpt u bij het kiezen van goede voeding die past bij uw situatie, de aandoening die u heeft of behandeling die u krijgt. Wanneer u in het ziekenhuis opgenomen bent, bekijkt de arts of medebehandeling van de diëtist voor u nodig is.

Onze diëtisten werken op verwijzing van een arts van het ziekenhuis. Zij houden een spreekuur. Dit doen zij voor een aantal aandoeningen en behandelingen. Voor overige dieetvragen, kunt u contact opnemen met een diëtistenpraktijk bij u in de buurt. Bijvoorbeeld als u gecontroleerd wilt afvallen of aankomen, of als u vragen heeft over bijvoorbeeld cholesterol. 

Lees verder voor meer voedingsadvies van onze diëtisten. Of kijk bij de afdeling diëtetiek.

Infotheek

In de centrale hal van het ziekenhuis vindt u de infotheek. Na binnenkomst vindt u de infotheek aan de linkerkant. Hier geven wij veel informatie over voeding en bewegen. De thema's wisselen periodiek. 

Kennisbron Gevoed met kennis

Gevoed met kennis biedt volop informatie over voeding: drinkvoeding, ondervoeding, parenterale voeding, sondes en sondevoeding. Voedingsdeskundigen en diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei delen hun kennis met professionals en patiënten. 

Tips voor gezonde gerechten

Op onze website delen wij regelmatig tips voor gezonde gerechten. Deze zijn lekker, gezond en simpel te bereiden.

Maaltijdservice At You Request

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een uniek maaltijdservice voor eten en drinken bij opname. Dit heet At Your Request, of te wel: op uw verzoek. U kunt eten wat u wilt, wanneer u wilt.

MijnZGV en e-Zorg (digitale zorg)

Voor een aantal behandelingen is online contact met uw zorgverlener mogelijk via Mijn ZGV. In een beveiligde omgeving (e-Zorg) nodigen wij patiënten uit om samen met hun zorgverleners actief te werken aan hun gezondheid.

Vitamine-check (Nutriprofiel)

Bij veel mensen is het niveau van vitamines, mineralen en bioactieve stoffen in hun lichaam niet optimaal. We noemen deze stoffen micronutriënten. Bij veel dieetadviezen worden deze micronutriënten vaak vergeten. De vitamine-check NutriProfiel geeft een advies op maat.

Wetenschappelijk onderzoek

We doen wetenschappelijk onderzoek in ons ziekenhuis. Ook op het gebied van voeding, sport en bewegen doen we veel onderzoek. Dit is vaak in samenwerking met Wageningen University & Research. Onze expertise, met als focus voeding, (top)sport en bewegen, blijven we uitbouwen. Zowel door middel van het doen van wetenschappelijk onderzoek als door het toepassen van de opgedane kennis in diagnostiek en behandeling.