Project BEZIG

Met project BEZIG stimuleert Ziekenhuis Gelderse Vallei patiënten om meer te bewegen. In eerste instantie richt dit project zich op oudere patiënten.

Gebrek aan beweging heeft vooral voor ouderen veel risico’s. Met 1 week in bed kunnen patiënten een paar kilo aan spiermassa verliezen. Bij ouderen is de spiermassa vaak al wat afgenomen. Extra verlies kan gevolgen hebben voor zijn of haar zelfstandigheid. Het verhoogt ook de kans op complicaties.

Samenwerking

In project BEZIG werken fysiotherapeuten, verpleegkundigen en de geriater samen aan het herstel van de oudere patiënt. Ook het bezoek wordt ingeschakeld. Vaak vragen we hen om een eindje met de patiënt te gaan lopen.

Mobiliteitsschema

Tijdens de opname kijken we samen naar de mogelijkheden die de patiënt heeft om te bewegen. We vatten dat samen in een mobiliteitsschema. Dat hangen we boven het bed van de patiënt. In het mobiliteitsschema staat precies hoe en waar de patiënt alleen kan en mag lopen, en wanneer een begeleider mee moet. Zo weten alle betrokkenen precies wat de patiënt wel en beter niet kan doen.

Op weg naar een beweegziekenhuis

Gebrek aan beweging heeft vooral risico’s voor de gezondheid van oudere patiënten. Het ziekenhuis onderzoekt of deze patiënten door de extra informatie en begeleiding actiever zijn. Als dat zo is, starten we project BEZIG ook bij andere afdelingen. Zo zijn we samen op weg naar een beweegziekenhuis waar gezondheidswinst voor de patiënt voorop staat.