Eten en drinken bij opname

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een uniek maaltijdservice: At Your Request, of te wel op uw verzoek. U kunt eten wat u wilt, wanneer u wilt.

Bestellen via 4401

Met 1 telefoontje bestelt u uw maaltijd, drankje of tussendoortje. Op uw nachtkastje staat hiervoor een menukaart, passend bij uw dieet. Bestellen kan tussen 07.00 en 18.15 uur via toestel 4401. De maaltijd wordt vers gemaakt en binnen 45 minuten bij u bezorgd. Op de afdeling vertellen wij u hoe de maaltijdservice werkt. Als het niet lukt om zelf te bestellen, helpen wij u. Uw familie kan ook voor u bestellen. Dat kan ook vanuit huis, via (0318) 43 44 01.

Screening

Bij opname wordt u gescreend op het risico op ondervoeding en wordt u gewogen. De verpleegkundige stelt vragen over uw gewichtsverloop en eventuele klachten rondom het eten. Ook wordt nagevraagd of u een dieet in de thuissituatie heeft. Heeft u bijvoorbeeld een natriumbeperkt, lactosebeperkt of vezelverrijkt dieet? Of gebruikt u misschien drink- of sondevoeding? Dan kan daar rekening mee gehouden worden. Na het verzamelen van al deze gegevens wordt de juiste voeding aan onze maaltijdservice doorgegeven. En krijgt u de juiste menukaarten verstrekt.

De diëtist

Indien blikt dat er een risico bestaat op ondervoeding, dan wordt er een energie- en eiwitverrijkte voeding verstrekt en zal zo nodig de diëtist in consult gevraagd worden. De diëtist kan tijdens opname echter ook om andere redenen bij u betrokken raken. Bijvoorbeeld wanneer aanpassingen in de voeding nodig zijn vanwege bijvoorbeeld nierproblemen, hartfalen, zwangerschapsbraken of wonden.

Een persoonlijk advies

De diëtist komt vervolgens persoonlijk bij u langs om een afgestemd advies te geven en/of adviseert de verpleegkundige. Wat u eet en drinkt wordt regelmatig bijgehouden. Op deze manier krijgt de diëtist inzicht in uw voedingsinname en wordt het advies zo nodig bijgesteld.

Extra hulp

Soms is het nodig om naast de diëtist ook nog andere disciplines erbij te vragen. Bijvoorbeeld de logopedist wanneer u kauw- en of slikproblemen heeft, de ergotherapeut wanneer u aangepast bestek of servies nodig heeft, multizorg wanneer er na opname extra begeleiding rondom de maaltijden of maaltijdservice nodig is. Allen zetten zij zich in om een goede voeding mogelijk te maken.

Natuurlijk kunt u zelf ook het nodige doen om tijdens uw opname goed te blijven eten en drinken.

  • geef bij opname uw dieet van thuis door
  • als u een eiwitrijke voeding is geadviseerd: bestel bij elke hoofdmaaltijd minimaal 2 tot 3 producten met een duimpje, bestel zeker 3x daags een eiwitrijk tussendoortje (denk ook aan een eiwitrijk tussendoortje voor het slapen gaan)
  • bestel de maaltijd op tijd, minimaal 45 minuten voor het moment dat u wil eten/drinken
  • vraag hulp aan familie of verpleging wanneer u moeite heeft om zelf de maaltijd te bestellen
  • wellicht kan bezoek u helpen bij het eten en drinken
  • zien eten, doet eten. Bezoek mag mee-eten
  • wees ook zelf alert op het nauwkeurig bijhouden van de voedingslijst. Eet of drinkt u iets van thuis, laat dit dan ook noteren
  • eet bij voorkeur de maaltijd op uw stoel in plaats van in bed

Menukaarten

Onderstaande menukaarten helpen u op weg. De groene duimpjes geven de eiwittoppers aan op de menukaart. Deze producten zijn eiwitrijk. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof als u herstelt van een ziekte of operatie.

Bezoek mag mee-eten

1 bezoeker kan met u mee-eten. Want samen eten, dat is toch veel fijner! Hij of zij moet hiervoor een maaltijdbon hebben. De maaltijdbonnen, variërend van € 3,50 tot € 8,50, kan hij/zij halen bij de receptie in de centrale hal. Bij de maaltijdbon ontvangt de bezoeker een flyer met de keuzemogelijkheden voor een brood maaltijd (pdf, 252KB) of voor een warme maaltijd (pdf, 168KB). Bekijk ook ons zomermenu (pdf, 226) voor een warme maaltijd. Het eten wordt op dezelfde manier besteld als de patiënt; 1 telefoontje naar de maaltijdservice is voldoende. Uiterlijk 45 minuten later staat er een heerlijke maaltijd klaar.

Onze maaltijdservice is een groot succes

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt samen met Sodexo Health Care. Sodexo heeft At Your Request in Amerika ontwikkeld. Het is daar een groot succes. Ook in ons ziekenhuis bevalt het maaltijdservicesysteem erg goed. Patiënten eten meer en beter. En er wordt minder voedsel weggegooid.