Voedingsadvies van diëtist

Diëtisten zijn experts in goede voeding bij ziekte en herstel. De diëtist helpt u bij het kiezen van goede voeding die past bij uw situatie, de aandoening die u heeft of behandeling die u krijgt.

Spreekuur diëtisten

Onze diëtisten werken op verwijzing van een arts van het ziekenhuis. Zij houden spreekuur in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen zij voor een aantal specifieke aandoeningen en behandelingen. Voor overige dieetvragen, bijvoorbeeld als u gecontroleerd wilt afvallen of aankomen, kunt u contact opnemen met een diëtistenpraktijk bij u in de buurt. Ook als u vragen heeft over bijvoorbeeld cholesterol. Meer informatie over voedingsadvies van een diëtist vindt u bij de afdeling diëtetiek. Of lees hier verder voor algemeen advies over voeding.

Stel uw vraag via Twitter

Heeft u een korte vraag over voeding voor onze diëtisten? Stuur een Twitterbericht naar @dietistenzgv.

Meer over voeding

Afvallen

Afvallen is  voor velen niet makkelijk. Minder eten, gezond eten en meer bewegen zijn daarin de sleutel . Dat lukt vaak het beste als u een plan heeft. Zet op een rij hoeveel u op dit moment eet en beweegt. En wat u wilt veranderen. Bepaal bijvoorbeeld op welke manier u uw voeding gaat aanpassen, op welke manier u wilt gaan bewegen, wanneer u begint met beide en wat uw doel is.

Kinderen en voeding

Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan goede eetgewoonten aanleren. Eet op vaste tijden, eet steeds iets anders en maak het gezellig aan tafel. U bepaalt wat en wanneer uw kind eet, uw kind bepaalt hoeveel hij of zij eet. Kinderen weten heel goed wanneer zij genoeg hebben gegeten. Als u uw kind dwingt meer te eten, verstoort dit de sfeer aan tafel en de beleving van de maaltijd voor uw kind en uzelf. Tevens kan het zijn natuurlijke verzadigingsgevoel beïnvloeden. Dit kan op latere leeftijd zelfs leiden tot obesitas.

Ondervoeding

Ongeveer 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed. Dit betekent dat het lichaam niet genoeg energie of voedingsstoffen uit voeding haalt. Mensen met een goed gewicht of overgewicht kunnen ook ondervoed zijn. Ondervoede patiënten liggen vaak langer in het ziekenhuis . Ook herstellen ze langzamer. Er is een groter risico op complicaties zoals bijvoorbeeld doorligplekken.

Ondervoeding is vooral gevaarlijk voor kwetsbare ouderen, mensen die chronisch ziek zijn of mensen die een zware operatie krijgen. Tijdens opname in het ziekenhuis houden we het risico van ondervoeding goed in de gaten. Zo kunnen we tijdig van start met de behandeling van ondervoeding. Uw behandelteam en onze diëtisten helpen u daarbij.

Lees meer over ondervoeding bij 'Gevoed met kennis'.

Overgewicht

Overgewicht ontstaat als iemand meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Een gezond gewicht is daarom belangrijk.

Lees meer over overgewicht op de website van het Voedingscentrum. Of lees over de risico’s van overgewicht op de website van de Hartstichting. Daar kunt u ook uw BMI berekenen.

Tips om af te vallen

  • In plaats van streng te gaan lijnen, kunt u beter uw voedingspatroon veranderen. Geleidelijk afvallen werkt op de lange termijn het beste.
  • Verklein uw porties. Eet bijvoorbeeld van een kleiner bord, minder brood, aardappelen, rijst of pasta.
  • Eet producten die weinig verzadigd vet en toegevoegde suikers bevatten.
  • Drink zomin mogelijk dranken met suikers.
  • Eet volkoren varianten van bijvoorbeeld brood en pasta. Volkoren producten bevatten gezonde vezels en zorgen voor een vol gevoel.
  • Gebruik zo min mogelijk olie of vloeibare margarine bij de bereiding van de maaltijd. In plaats daarvan kunt u grillen, de magnetron gebruiken of een pan met anti-aanbaklaag.

Bekijk hier tips om af te vallen van het Voedingscentrum en tips van de Hartstichting.

Voedingsadvies op maat: Nutriprofiel

Vitamines zijn een belangrijk onderdeel van goede voeding. Toch is de voeding van veel mensen niet optimaal. Daardoor hebben sommige mensen te weinig vitamines in het bloed. Weten hoe dat bij u zit? Doe de vitamine-check van Nutriprofiel en ontvang een voedingsadvies op maat.